LUUBI ALL Tahad koolis keskmist palka? Tee ületunde ja lisatööd (2)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Muusikaõpetaja Kaie Rahu annab Pärnu Rääma põhikoolis nädalas 15 tundi ja Koonga põhikoolis 13 tundi, lisaks õpetab ta kahes lasteaias – enda sõnul missioonitundest. 
Muusikaõpetaja Kaie Rahu annab Pärnu Rääma põhikoolis nädalas 15 tundi ja Koonga põhikoolis 13 tundi, lisaks õpetab ta kahes lasteaias – enda sõnul missioonitundest. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu PM

Ülesanne: kui Eestis on õpetajaid veidi üle 16 500, kellest pool töötab täis­koormusega, siis kui paljud saavad vähemalt õpetaja keskmist kuu­palka 1635 eurot?

See on tavapilgule nii paljude nähtamatute tegurite ja tahkudega ülesanne, et lahenduskäike küsimuse tuumani jõudmiseks võib üritada mitu.

Tavapärane

Kaie Rahu sõidab iga päev tööasjus ligi 75 kilomeetrit. Tal on Pärnus Rääma põhikoolis anda nädalas 15 ja Koonga koolis 13 muusikatundi. See teeb kokku poolteist töökohta. Lisaks tunnid kahes lasteaias.

«Midagi ei ole parata, vähemaga ei tule välja,» ütleb üle 30 aasta pikkuse õpetajakogemusega Rahu. Ta tunnistab, et suure koormuse tõttu ei jõua ta igas tunnis anda endast sada protsenti. «Kuskilt ikka käriseb,» sõnab ta, «aga elu tahab elamist.»

Kui Rahu lasteaias tunde ei annaks, siis Eesti õpetajate keskmist, 1635-eurost brutopalka ta ei teeniks.

«Ma ei tea, kust need [keskmise palga] arvud võetud on. Ma ei saa aru,» lausub ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles