MAAMAKS ⟩ Kurioosum: mõne väikese krundi omanik saab maamaksuga laksu, suure omanik aga hakkab vähem maksma (1)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy
94-aastane Silvia Schmitt oma aia ääres Tallinnas Nõmmel. Kuna tema krunt jääb alla 1500 ruutmeetri, on ta sellest kohustusest vaba. «Kui peaksin oma pensionist seda tasuma, siis ei jääkski mul elamiseks mingit raha.»
94-aastane Silvia Schmitt oma aia ääres Tallinnas Nõmmel. Kuna tema krunt jääb alla 1500 ruutmeetri, on ta sellest kohustusest vaba. «Kui peaksin oma pensionist seda tasuma, siis ei jääkski mul elamiseks mingit raha.» Foto: Sander Ilvest

Maa-ameti tehtud maa korralise hindamise tulemusel on Eestimaa väärtus 2001. aasta hindamisega võrreldes umbes 8,3 korda tõusnud ja 2024. aastast tõuseb ka maamaks. Käisime Tallinnas Nõmme linnaosas suuremate kruntide omanikelt uurimas, millised on nende mõtted seoses eesootava maksutõusuga ning kuivõrd end arvumajandusega kursis hoitakse.

Esmalt saame jutule pensionär Olav Möldrega (75), kes on täiesti kursis, et lähiaastatel ootab ees maamaksu tõus. «Lubatakse, et üle kümne protsendi see ei tõuse,» avaldab mees lootust. «Praegu maksan 300 euro ringis,» sõnab ta.

Maa-ameti kalkulaator veebikeskkonnas Minu Kataster näitab, et Möldre peab 2024. aastal välja käima tõesti vaid 30 eurot senisest rohkem, kuid aastatega kerkib tema krundi maamaks 2117 eurole. Nii suure maksutõusu põhjus on asjaolu, et Möldrel on küll suurem krunt kui maksu alt vabastatud kodualune maa (1500 m2), kuid samas on n-ö ülepinda suhteliselt vähe. Kuna maa-amet on hinnanud Nõmmel väiksemate kruntide ruutmeetrihinna kõrgemaks kui suuremate kruntide ruutmeetrihinna, tabab just Möldret suhteliselt suurem maamaksutõus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles