GALERII Mihkelsoni tagasiastumine võttis Isamaa ja sotsid tule alt ära (5)

Copy

Riigikogu Isamaa ja sotsiaaldemokraatide fraktsioon kogunesid täna hommikul, et muude küsimuste hulgas arutada lastest kohatuid pilte teinud Marko Mihkelsoni (RE) sobivust väliskomisjoni esimehe kohale. Mihkelson astus aga samal ajal komisjoni esimehe kohalt tagasi.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni esimees Henn Põlluaas tegi parlamendi kõigile fraktsioonidele ettepaneku kutsuda lapse pildistamise tõttu skandaali sattunud Mihkelson riigikogu väliskomisjoni esimehe kohalt tagasi. Samal ajal, kui erakonnad laua taha istusid, teatas Mihkelson ise, et astub tagasi.

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder sõnas pärast istungit Postimehele, et uudis Mihkelsoni tagasiastumisest jõudis nendeni koosoleku ajal ning sellega on teema nende jaoks maas. Seeder avaldas arvamust, et tagasiastumine oli õige otsus, sest selle käiguga võttis Mihkelson tule kõigilt osapooltelt maha. 

Sotsiaaldemokraat ja väliskomisjoni liige Indrek Saar tõdes samuti, et Mihkelsoni otsus tuli enne, kui fraktsioonis asja arutamiseni jõuti. Tema enda seisukoht oli, et ta oleks tahtnud kuulda enne otsustamist peaministri seisukohta. «Küllap ka tema informeerituse tase on kõrgem kui kellelgi meil siin fraktsioonis,» ütles ta.

Nii Seeder kui ka Saar tõdesid Postimehele, et ei tea, kellest võiks uus väliskomisjoni esimees saada. «Seda peab otsustama Reformierakond ja see ei pruugi piirduda ainult nende nimedega, kes on Reformierakonna praegused esindajad väliskomsjonis. Reformierakonnal on alati võimalus ka komisjonide vahel inimesi vahetada vastavalt olukorrale,» lisas Saar.

Ilmselt tuleb komisjoni uue juhi teema päevakorda neljapäeval, kui komisjon peab järgmise istungi.

Mihkelsoni juhtumiga seoses leidis aset ka teist laadi pretsedent, kui riigikogu aseesimees Martin Helme (EKRE) ei andnud heakskiitu väliskomisjoni esimehe Mihkelsoni välislähetusele. Kui Mihkelson poleks ise tagasi astunud ning ka koalitsioonierakonnad poleks talt seda nõudnud, oleks küsimust hakanud lahendama riigikogu täiskogu.

Samuti riigikogu juhatusse kuuluv Seeder ütles, et selle juhtumiga seoses tuleks vastavat korda arutada juhatuses ning ilmselt ka vanematekogus. Seaduse muutmine peaks tema hinnangul olema siiski viimane lahendus ja küsimus peitub poliitilises kultuuris.

«Võime nõuda ühe või teise inimese tagasiastumist, aga nii kaua, kui ta on ametis, peab ta oma ametikohustusi täitma ja need võimalused peavad tal olema,» ütles Seeder. «Loodan, et räägime juhatuses need asjad selgeks ja tulevikus sellest ka lähtume,» lisas ta.

Saar nentis, et Martin Helme ületas sel juhtumil oma pädevuse piire. «Martin Helme kasutas jälle võimalust kõikidest sellistest tavadest üle sõita, ületada ilmselgelt oma pädevuse piire ja anda eetilisi hinnanguid seal, kus ta peab andma tehnilisi hinnanguid,» sõnas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles