Sisekaitseakadeemia relvur jõudis laskemoona valvata 8 kuud, enne kui ta vastutavaks määrati (4)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Sisekaitseakadeemia politsei- ja piirivalvekolledži Paikuse õppe­keskusese autodroomi tahetakse umbes kolm korda suuremaks ehitada.
Sisekaitseakadeemia politsei- ja piirivalvekolledži Paikuse õppe­keskusese autodroomi tahetakse umbes kolm korda suuremaks ehitada. Foto: Urmas Luik

Sisekaitseakadeemia rektor Marek Link saatis täna õpilastele ja kolleegidele kirja, kus teatas, et tulirelvade ja erivahendite käitlemises tuvastatud puuduste tõttu astub ta tagasi. Ametist lahkub ka haldusosakonna juhataja. 

«Oleme Sisekaitseakadeemias tuvastanud puudused tulirelvade ja erivahendite käitlemises. Ühtlasi on inventuri käigus selgunud, et Sisekaitseakadeemia kasutuses oleva kuue tulirelva asukohta ei ole võimalik kindlaks teha,» kirjutas Link pöördumises. 

Inventuuri tehes avastati, et kadunud on kaheksa relva ja 139 erivahendit. Kaks relva suudeti vahepealsel ajal üles leida. Seda, kelle käes või kus kuus relva täna olla võiks, ei aimata praeguseni. 

«Juhtunu on äärmiselt kahetsusväärne,» nentis rektor. «Akadeemia juhina tunnen vastutust selle olukorra tekkimise ees ja olen otsustanud ametist lahkuda. Minu viimane tööpäev on 11. november,» teatas ta kirjas. 

Ametist lahkub omal soovil ka haldusosakonna juhataja Mati Mätlik, kelle viimane tööpäev on samuti 11. november.

Siseministeeriumi kantsler Tarmo Miilits nentis, et Sisekaitseakadeemias ilmnenud puudused on tõsised ning sirge seljaga vastutuse võtmine selles olukorras ainuõige samm. «Relvade liikumise korrektne dokumenteerime ja igal ajahetkel täpse ülevaate omamine on ülimalt oluline,» ütles ta.

Rikkumine on süsteemne ja järjepidev

Ministeerium viis relvade kadumise põhjuste väljaselgitamiseks läbi teenistusliku järelevalve, milles võeti kokku, et kooli senine sisekontrolli süsteem on olnud pea olematu: «Rikkumine on süsteemne ja järjepidev.»

Relvaruumi võtit on ilma dokumentatsioonita jagatud käest-kätte ning õppeasutuse uus relvur jõudis laskemoona ja relvi valvata kaheksa kuud, enne kui rektor ta ametlikult vastutavaks määras. «Käskkirja koostamisega seotud osapooled ei osanud teenistusliku järelevalve käigus tuua ühtegi mõistliku selgitust, miks vastutava isiku määramise käskkirja kinnitamine võttis ebamõistlikult kaua aega,» märkis siseministeerium. 

Ehkki teenistusrelvadele on ette nähtud eraldi relvaregistrid, pole neist õppeasutusele mõnda aega kasu olnud: «Puuduliku teenistusrelvade arvestuse tõttu ei ole võimalik tuvastada, millal on puudu olevad teenistusrelvad kaduma läinud ega seda, kelle vastutaval hoiul teenistusrelvad kadumise hetkel olid».

Relvade kadumisest teavitati politseid ja kaitsepolitseid ning menetluse algatas ka õppeasutus ise. 

Ministeerium kuulutab rektori ametikohale avaliku konkursi, uue koolijuhi leidmiseni on koolijuhi kohusetäitjaks õppeprorektor Ingrid Vetka. Akadeemia korraldab ka haldusosakonna juhataja kohale konkursi ning uue haldusosakonna juhataja tööleasumiseni täidab tema kohuseid rahandusosakonna juhataja. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles