Kaitsjad taotlevad Tallinna Sadama süüasja lõpetamist aegumise tõttu (1)

BNS
Copy
Kohtuprotsess Harju maakohtus altkäemaksu võtmises ja rahapesus süüdistatavate Tallinna Sadama eksjuhtide Allan Kiili ja Ain Kaljuranna üle.
Pildil Ain Kaljurand.
Kohtuprotsess Harju maakohtus altkäemaksu võtmises ja rahapesus süüdistatavate Tallinna Sadama eksjuhtide Allan Kiili ja Ain Kaljuranna üle. Pildil Ain Kaljurand. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Neli kaitsjat taotlesid teisipäeval Harju maakohtus Tallinna Sadama kriminaalasjas menetluse lõpetamist aegumise tõttu.

Kohtunik Kristina Väliste andis prokuratuurile võimaluse taotluse kohta seisukoha esitamiseks kaks nädalat. Samuti saavad teised protsessiosalised esitada veel taotlusi 22. novembrini.

Riigiprokuratuur esitas pärast kolm aastat kestnud kriminaaluurimise lõppu Tallinna Sadama eksjuhtidele Allan Kiilile ja Ain Kaljurannale süüdistuse aastatel 2005-2015 suures ulatuses altkäemaksu võtmises ja rahapesus.

Raskelt haigestunud Allan Kiil pääses hiljem oma tervisliku seisundi tõttu süüpingist ning suri eelmise aasta 15. juunil.

Süüdistus altkäemaksu võtmises on esitatud ka Tallinna Sadama hooldusosakonna endisele juhatajale Martin Paidele, lisaks süüdistatakse seitset füüsilist ja kaht juriidilist isikut altkäemaksu andmises ja sellele kaasaaitamises.

Lisaks on kohtu all Eno Saar, Tõnis Pohla, Üllar Raad, Sven Honga, Toivo Promm, Jan Paszkowski ning HTG Invest AS ja Keskkonnahoolduse OÜ. Varem oli kohtu all ka Valdo Õunap, kuid tema osas lahendati asi kokkuleppemenetluses.

Süüdistuse järgi nõustusid Kiil ja Kaljurand võtma altkäemaksu mitmelt ettevõttelt selle eest, et nende lepingulised suhted AS-iga Tallinna Sadam sujuksid võimalikult soodsalt. Kiil ja Kaljurand nõustusid nii ühiselt kui ka eraldi tegutsedes võtma altkäemaksu peaaegu nelja miljoni euro ulatuses, märkis süüdistus.

Süüdistuse kohaselt moodustas altkäemaksust suurima osa, ligikaudu kolm miljonit eurot, Kiilile Türgi ja Poola laevatehaste esindajate lubatud altkäemaks selle eest, et nad saaksid AS-i Tallinna Sadam tütarettevõtte TS Laevadega sõlmida praamide müügilepingud.

Süüdistuse järgi oli Martin Paide nõus võtma altkäemaksu üle 40 000 euro, Ain Kaljurand ligi 400 000 eurot ning Allan Kiil üle 3,5 miljoni euro.

Süüdistuse väitel said Paide ja Kaljurand lubatud altkäemaksu kätte, Kiilini jõudis lubatust ligi kaks miljonit eurot – ülejäänu jäi tal kätte saamata, sest ta peeti kuriteos kahtlustatavana kinni.

Kiil ja Kaljurand vahistati 2015. aasta 26. augustil, kui prokuratuur oli esitanud mõlemale kahtlustuse suures ulatuses altkäemaksu võtmises. Mõlemad mehed vabastati vahi alt 2016. aasta alguses.

Kriminaalasja uuris kaitsepolitsei ja uurimist juhtis riigiprokuratuur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles