Riigikohus ei võtnud arutusele kaebust Ossipenko vahistamise peale

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Ajakirjandus on nimetatnud Nikolai Ossipenkot Kohtla-Järve kroonimata kuningaks, kes mõjutab tugevalt linna poliitilist elu ning kontrollib tohutut osa Ida-Virumaa prügi- ja lumekoristusärist.
Ajakirjandus on nimetatnud Nikolai Ossipenkot Kohtla-Järve kroonimata kuningaks, kes mõjutab tugevalt linna poliitilist elu ning kontrollib tohutut osa Ida-Virumaa prügi- ja lumekoristusärist. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik
  • Riigikohus ei võtnud kaitsja kaebust menetlusse.
  • Kohus usub, et Ossipenko jätkab vabaduses kuritegude toimepanemist.
  • Ärimehe tervislik seisund ei olnud takistuseks vahi alla võtmisel.

Riigikohtu kriminaalkolleegium ei võtnud täna arutusele Nikolai Ossipenko kaitsja vandeadvokaat Jüri Leppiku kaebust Tartu ringkonnakohtu 3. novembri määruse peale, millega Ossipenko vahistati.

Oktoobri alguses lahvatanud korruptsiooniskandaali järel ligi kuu aega vahistamist vältinud Kohtla-Järve kroonimata kuningaks kutsutud ärimees Nikolai Ossipenko (64) viibib 3. novembris alates vahi all. Kiirabiauto toimetas seni tervislikel põhjustel vabaduses viibinud Ossipenko eelmise nädala kolmapäeva pärastlõunal kodust Viru vanglasse.

Ossipenko viidi trellide taha pärast seda, kui Tartu ringkonnakohus tühistas 3. novembril Viru maakohtu 6. oktoobri määruse, millega jäeti korruptsioonis kahtlustatav Ossipenko vahi alla võtmata. Paar tundi pärast ringkonnakohtu otsust sõitis kiirabiauto koos Ossipenkoga vanglaväravast sisse. Esialgu vahistas kohus ta kaheks kuuks.

Ringkonnakohtu hinnangul on Ossipenko vahi alla võtmine vältimatult vajalik, kuna ta võib vabaduses viibides jätkata kuritegude toimepanemist. Sama uskus oktoobri alguses ka Viru maakohus, kuid otsustas ärimehe siiski tervislikel põhjustel vahistamata jätta. Ringkonnakohtu hinnangul tegi Viru maakohus vea, kui leidis, et Ossipenkot ei saa tervisliku seisundi tõttu vahistada.

Maakohus andis Ossipenko tervislikule seisundile hinnangu kaitsja Jüri Leppiku esitatud ja 2019. aastal tehtud ekspertiisiakti põhjal ning leidis, et kuna Ossipenko tunnistati aastaid tagasi parandamatult haigeks ja seetõttu kriminaalmenetlus lõpetati, ei saagi tema suhtes praegusel juhul ühtegi menetlustoimingut läbi viia.

Ringkonnakohus möönis, et Ossipenko tervis ei ole hea, kuid ei ole õige arvata, justkui oleks Ossipenko elu ja tervis vangistuses ohus. Eelmisel nädalalal valmis uus terviseekspertiis, milles ekspert hindas, et otseseid tervisest tulenevaid vastunäidustusi Ossipenko vahi all viibimiseks ei ole, kui on tagatud talle määratud ravi ning ta saab seisundi halvenedes kiiret arstiabi. Eesti vanglad on võimelised arstiabi pakkuma ja Ossipenko vajadusel eriarstide hoole alla toimetama.

Ringkonnakohtu hinnangul on Ossipenkost lähtuv kuritegude oht suur ja ei ole kindlust, et vabadusse jäädes suudaks ta kahtlustuses esitatud kuritegude toimepanemise jätkamisest hoiduda.

«Seda enam, et selle jaoks ei peaks ta isegi kodust lahkuma, kuna ka siiani on ta kõike teinud sisuliselt kodustes tingimustes, telefoni teel või erinevatel kokkusaamistel, mis on toimunud tema kodus,» märkis kohus. Lisaks ohule, et mees jätkab kuritegude toimepanemist, nägi kohus ka riski, et ta hakkab end varjama ja kriminaalmenetlusest kõrvale hoidma.

Vahistamisel ei saanud takistuseks ka asjaolu, et Ossipenko on varem kriminaalkorras karistamata. «Varem kriminaalkorras karistamata inimeste vahistamine ei ole välistatud, kui nende puhul on kuritegude toimepanemise oht suur, ja nii see kohtu hinnangul Ossipenko puhul ongi,» leidis ringkonnakohus.

Viru ringkonnaprokuröri Alan Rüütli sõnul on prokuratuur kriminaalmenetluse algusest olnud seisukohal, et korruptsioonikuritegudes kahtlustatav Nikolai Ossipenko peab edasiste kuritegude ärahoidmiseks viibima vahi all.

«Vanglate meditsiinipersonal on piisavalt pädev, et tagada kahtlustatavale vajalik abi. Samuti saab vajadusel kahtlustatava toimetada haiglasse või kutsuda talle kiirabi – nii nagu seda tuleks teha ka tema elukohas viibimisel,» lisas Rüütel.

Ossipenko on avalikkuses tuntud peamiselt prügiveofirmade pidaja ning prügila omanikuna. Oktoobri algul pidas politsei lisaks temale korruptsioonikuritegudes kahtlustatavana kinni veel kaheksa inimest Kohtla-Järve linnavalitsusest ja -volikogust. Samuti peeti kinni kaks Ossipenkoga seotud inimest, keda kahtlustatakse altkäemaksu andmises ja võtmises ning mõjuvõimuga kauplemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles