Vene kodanike hääleõigus – Isamaa ja Reformierakond võtaks, sotsid jätaks (8)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Peaminister Kaja Kallas (vasakul), justiitsminister Lea Danilson-Järg (paremal).
Peaminister Kaja Kallas (vasakul), justiitsminister Lea Danilson-Järg (paremal). Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakond piiraks Eesti julgeolekut ohustavate riikide ehk Venemaa kodanikel kohalike omavalitsuste volikogude valimise õigust, võimuliidukaaslane Isamaa on nõus sel teemal läbi rääkima, sotsid aga ei näe asjakohasel eelnõul mõtet.

Reformierakonna välja käidud eelnõu järgi võiks valitsus oma otsusega julgeolekukaalutlustel ajutiselt piirata Eesti julgeolekut ohustavate riikide kodanike valimisõigust. Otsuses esitatakse piirangu põhjendus, tähtaeg ja võimalus ning kord põhjendatud erandite tegemiseks.

Eelnõu järgi on see ennetav meede, et julgeolekuohuks olevate kolmandate riikide kodanikud ei saaks kohalike volikogude valimistel hääletamisõigusega mõjutada Eesti rahvuslikku julgeolekut, põhiseaduslikku korda ja riigi väärtusi. «Valimisõigus ei ole ainult formaalne õigus hääletada. Hääletamisõigusel on tagajärjed, sest häälte alusel moodustatakse kohalik volikogu, kelle otsustada on muu hulgas keelekasutus kohalikes koolides, eesti keele ja kultuuri kaitse ja edendamine kohaliku omavalitsuse territooriumil jmt,» seisab eelnõus.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles