Karis Pariisis laste kaitsmisest küberruumis: kõik algab haridusest

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
President Alar Karis Pariisi rahufoorumi üritusel.
President Alar Karis Pariisi rahufoorumi üritusel. Foto: Jonathan Sarago / MEAE

President Alar Karis rääkis Pariisi rahufoorumi raames toimunud laste kaitsmisele küberruumis ja internetis keskendunud üritusel, et kuigi internet toetab innovatsiooni ja digitaliseerimine on olemuselt hea, kaasnevad sellega ka ohud. Internetiohtudega tegelemiseks luuakse Prantsusmaa initsiatiivil labor, mis otsib lahendusi, kuidas muuta internet lastele turvalisemaks.

«Kõik algab haridusest,» ütles Karis arutelul. «Peame tegema kõik endast oleneva, et kaitsta nõrgemaid küberruumis. Hariduse ja koolitusega peame tõstma teadlikkust võimalikest ohtudest internetis.»

Eesti riigipea tegi ka ettepaneku leppida kokku põhielemendid ühtse koolituse ja õpikute loomiseks, kuna internetiga kaasnevad võimalused ja ohud on suures osas universaalsed. Ühtlasi soodustab ühtne lähenemine tema sõnul ka uute õpetajate koolitust ning õpetajate vahetust.

Alar Karis ja Emmanuel Macron
Alar Karis ja Emmanuel Macron Foto: Jonathan Sarago / MEAE

Karis andis ka ülevaate Eesti algatustest, mis aitavad küberruumis vastutustundlikult käituda ja end seal erinevate ohtude eest kaitsta, nimetades projekte «Lasteabi», «Turvaliselt internetis» ja veebipolitseid.

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni juhitud ümarlaual Elysée palees lepiti eile kokku, et Prantsusmaa, Eesti, Argentiina ja Uus-Meremaa initsiatiivil arendatakse rahvusvahelise koostööna laborit, mille töös osalevad eri riikide, NGO-de, teadusasutuste ja internetihiidude esindajad.

Selle labori või töögrupi eesmärk on töötada välja lahendusi, mida saaks kasutada kogu maailmas, et luua lastele turvalisem interneti kasutamise kogemus ning kaitsta teenuspakkujate abiga senisest paremini laste ja noorte õigusi internetis.

Erinevaid sidusrühmi hõlmava lastekaitselabori idee sai alguse Christchurch Call nimelise algatuse edust, mis kutsuti ellu terroristliku veebisisu avastamiseks ja tõkestamiseks. Sellele kogemusele tuginedes tuligi Prantsusmaa välja ettepanekuga luua eksperimentaallabor, mis koosneks ekspertidest, valitsusvälistest organisatsioonidest, eraettevõtetest, riikidest ja avalik-õiguslikest asutustest.

Labori ülesanne on leida lahendusi laste turvalisusele internetis. Igal aastal valib labor hindamiseks projekte ja eksperdid tutvustavad tulemusi Pariisi rahufoorumil.

Esmajärjekorras võetakse loodavas laboris luubi alla laste vanuse kinnitamine veebis, laste privaatsuse kaitse sisu levitamisel veebis, ahistamine ja küberkiusamine ning digitaalne kirjaoskus ja vanemlik toetus. 

Kaasatud on internetimeediaettevõtted Amazon, Dailymotion, Google, Instagram, Meta, Microsoft, Snapchat, Twitter, Qwanti ja TikTok. Samuti rahvusvaheliste organisatsioonide UNICEFi ja ÜRO esindajad ning kodanikuühiskonna esindajad organisatsioonidest Save the Children, WeProtect, E-enfance, RespectZone, Point de Contact.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles