Briti suursaadik mälestuspäeval: Ukraina sõda on inimkonna läbikukkumine (4)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy

On hoomamatu tragöödia, et inimkond pole oma vigadest õppinud ning maailmas on jätkuvalt käimas verised sõjalised konfliktid, tunnistas Ross Allen, Ühendkuningriigi suursaadik Eestis, kui Tallinna Kaitseväe kalmistul peeti iga-aastasele mälestuspäevale traditsiooniliselt vaikuseminuteid kõikidele sõjalistes konfliktides hukkunud teenistujatele. «Siin tseremoonialgi öeldi mitmetes palvetes, et sooviksime maailma, kus selliseid asju ei juhtuks. Ja selle poole me püüdlemegi,» selgitas suursaadik.

Mälestuspäeva vaikuseminuteid peab Allen oluliseks, ta selgitab, et brittide jaoks on see võimalus mälestada ja tänada kõiki teenistuses olnud inimesi, kes on andnud oma elu lahinguväljal: esimeses maailmasõjas, teises maailmasõjas ning ka lähiminevikus aset leidnud konfliktides. «Ma arvan, et hetkel on see ka võimalus tähelepanu pöörata teenistuses olevate sõdurite panusele tänasel päeval. Siin mälestusteenistusel on hetkel ka palju sõdureid meie praegusest lahinggrupist Tapal ja see on võimalus tänada neid nende teenistuse eest,» lisab ta.

Alleni sõnul on ta rääkinud paljude sõduritega, kes on erinevatel missioonidel viibinud ja just kaasvõitlejate kaotamine lahinguväljal on nende sõnul teenistuse raskeim osa. «Nad tunnetavad seda tugevalt ja sel on neile suur mõju. Aga ilmselgelt on see midagi, millest nad on teenistusse astudes teadlikud – nad on ka ise valmis seda ülimat ohverdust tooma ja nad teavad, et sõdurina sa pead selle riski võtma, kui oled valmis kõiki teisi inimesi kaitsma. Mil iganes ma Tapal meie lahingugruppi külastan, olen alati teadlik, et kuigi nad on siin ja treenivad ning harjutavad, siis on nad vajaduse korral valmis ka võitlema ning seda ülimat ohvrit meie nimel tooma – oleme me siis britid, eestlased, taanlased või kes iganes,» selgitas suursaadik.

Sama kinnitas ka NATO lahingugrupi ülem Eestis kolonel Dai Bevan, kelle sõnul on Suurbritannia täielikult pühendunud Eesti kaitsmisele. «Meil on siin väga võimas ja tugev kohalolu tagatud ja see jätkub senikaua, kuni selleks vajadus on,» selgitab ta.

Sõjaline konflikt Ukrainas on inimkonna läbikukkumine

Viies jututeema tänasele julgeolekuolukorrale, sõnab kolonel Bevan, et see, mida hetkel Ukrainas näeme, on see, et ükskõik kui väga inimesed ka rahu ei sooviks, siis on alati olemas äärmiselt agressiivsed riigid, kes rahvusvahelisi seaduseid eiravad ja lasevad end ahnusel juhtida. «Seega peame alati olema valmistunud kaitsma oma õigusi, väärtusi ja demokraatiat nende riikide eest. Nii kurb, kui see ka ei oleks, et sõjalised konfliktid aset leiavad, on see paratamatus, mis hetkel maailmas valitseb ja me peame kindlustama, et koos oma liitlaste ning partneritega – eriti siin Eestis – suudaksime end kaitsta.»

Alleni hinnangul on kestvad sõjalised konfliktid läbikukkumiseks terve inimkonna jaoks. «Fakt, et Ukrainas on hetkel sõda ning sõdurid ja tsiviilisikud kaotavad seal elusid, on inimkonna läbikukkumine,» sõnab suursaadik kahetsusega.

«See on väga närvesööv aeg kõigi jaoks – kõik jälgivad pingsalt Ukrainas toimuvat, see mõjutab meie kõigi elusid. Inimesed toetavad Ukrainat kõikvõimalikel viisidel. Meie jaoks on oluline kaitsta oma vabadust ja õigusi ning teeme kõik, mida saame, et olla Ukrainale toeks nende võitluses oma kodumaa eest,» lisab kolonel Bevan.

Igaüks leinab erinevalt

Major Tom Spencer Smith tunnistab, et temal on tulnud nii mõnegi kaasvõitleja kaotusega leppida. «Eelnevatel missioonidel Afganistanis olen kaotanud mitmeid kaasvõitlejaid. Me igatseme neid, kus iganes nad hetkel ka ei viibiks. Meil oli täna vaikusehetk, et mälestada neid, kes on hukkunud ja mõelda neile, kes on vigastatud. Aga tuleb edasi liikuda ning keskenduda missioonile, millel parasjagu viibid,» selgitab ta ja ütleb, et aeg mälestamiseks saabub tavaliselt siis, kui minnakse koju. «Kõik elavad seda kaotust erinevalt läbi – mõnele on vaja rohkem toetust kaaslastelt, teistele mitte. Töötame kõik koos ja need hetked tuleb ära tunda, kui vajad kaaslastelt rohkem tuge. Sellised hetked ei jää just kummitama, aga mõtleme hukkunutele ikkagi – mõni kindel hetk või olukord meenutab sulle kaotatud sõpra,» selgitab Smith, kuidas missioonil olles leinaga toime tulla.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles