Kallas kohtumisel Slovakkia peaministriga: Venemaa peab maksma iga purustatud silla, elamu ja elektrijaama eest (3)

Anna Sarapuu
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallas kohtus esimest korda Eestis visiidil viibiva Slovakkia peaministri Eduard Hegeriga.
Peaminister Kaja Kallas kohtus esimest korda Eestis visiidil viibiva Slovakkia peaministri Eduard Hegeriga. Foto: Jürgen Randma

Peaminister Kaja Kallas kohtus täna Eestis visiidil viibiva Slovakkia peaministri Eduard Hegeriga, kellega kõneles Venemaa agressioonist Ukrainas, kõrgetest energiahindadest, koostööst NATOs ja kahepoolsetest suhetest.

Kallase sõnul tundis Slovakkia peaminister kohtumisel huvi koostöö vastu haridusvaldkonnas. «Eesti üldharidus on maailma parimate seas ja jagame hea meelega oma kogemusi. Haridus on ühtlasi ka julgeolekupoliitika – see aitab tugevdada demokraatiat ning muuta meie ühiskonnad vastupidavamaks ja meie lapsed innovatsiooni loojateks, mitte ainult tarbijateks,» ütles Kallas.

Peaministrid tõdesid, et Eesti ja Slovakkia vahel on potentsiaali leida koostöökohti ka digimajanduse ja e-valitsemise valdkonnas ning küberteemades. «Kõnelesime pikemalt e-valimistest ning jagasin Slovakkia kolleegile Eesti kogemusi e-valimiste edukal läbiviimisel. Kuna inimesed elavad oma elu üha rohkem digitaalselt, siis on oluline, et ka riik oleks seal, kus on kodanikud,» selgitas Kallas.

Kallase hinnangul mõistavad Eesti ja Slovakkia praeguse julgeolekuolukorra tõsidust ühtemoodi. «Slovakkia on Ukraina naaber, meie oleme Venemaa naaber. Venemaa ei pea mitte ainult sõda Ukraina vastu – käimas on ka hübriidsõda, energiasõda ja infosõda,» sõnas peaminister.

«Arutasime täna, mida saame teha oma inimeste toetamiseks Venemaa agressioonist tingitud kõrgete energiaarvete ja hinnatõusuga hakkama saamisel. Nägime, et turud reageerisid hästi, kui saavutasime ELi liidritega oktoobris poliitilise kokkuleppe. Nüüd on oluline Euroopa Komisjoni tehtud ettepanekute osas samuti kiiresti üksmeelele jõuda,» lisas Kallas.

Slovakkia panus Ukraina abistamiseks on suur

Rääkides olukorrast Ukrainas märkis peaminister, et Venemaa ei ole lahinguväljal oma eesmärke saavutanud, seevastu Ukraina on olnud seal edukas. «Ukraina on sõjalist abi väga oskuslikult kasutanud, näidates, et suudavad toetuse jätkudes selle sõja võita. Ukrainlased on oskuslikud võitlejad ka talvel ja ei lase külmadel ilmadel end heidutada. Näeme, et Venemaa samal ajal otsib võimalust pausiks ja on oma sihi suunanud tavaliste ukrainlaste vastu, et jätta nad saabuva talve eel elektri ja veeta. See kõik on selleks, et survestada Ukrainat läbirääkimistele,» sõnas ta. Kallase sõnul on oluline Euroopa Liidus leida õiguslik viis panna Venemaa maksma iga purustatud silla, elamu ja elektrijaama eest.

Peaminister lisas, et sarnaselt Eestile on Slovakkia üks suurimaid Ukrainale abiandjaid elaniku kohta ja mõistis varakult Ukrainale sõjalise abi andmise vajalikkust. «Kutsun jätkuvalt riike saatma Ukrainale relvaabi, eriti õhukaitset. See on tee rahuni. Tervitan ka Euroopa Komisjoni ettepanekut anda Ukrainale uuel aastal 18 miljardit eurot majandusabi, sest nagu sõjalise abi puhul, vajab Ukraina selle sõja võitmiseks tugevat rahalist toetust,» ütles Kallas.

Peaminister Kallas tõstis esile ka Eesti ja Slovakkia head koostööd NATO-s. «On väga tervitatav, et liitlased nagu Slovakkia suurendavad samuti oma kaitsekulutusi. Järgmiseks aastaks on Eesti kaitsekulutused ligi 3% SKTst,» märkis Kallas.

Tegemist oli Slovakkia peaministri esimese visiidiga Eestisse. Lisaks kohtumisele peaminister Kallasega kohtub Slovakkia peaminister ka Riigikogu esimehe Jüri Ratasega ja külastab e-Eesti esitluskeskust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles