1. jalaväebrigaad sai endale tipptasemel välihaigla

Postimees
Copy
Välihaigla
Välihaigla Foto: Mari-Liis Päären, Kaitsevägi

Neljapäeval andsid riigi kaitseinvesteeringute keskus koos Semetron AS-iga 1. jalaväebrigaadile üle uue tipptasemel välihaigla. Välihaigla anti üle kaitseväele sõjalise meditsiinifunktsiooni tõstmiseks, kus välihaigla arenduse puhul on arvestatud Ukraina sõja kogemustega.

«Eesti ettevõtte poolt toodetav välihaigla on väga hea kvaliteedi ja funktsionaalsusega ning igati konkurentsivõimeline. Meil on hea meel, et saame teha koostööd kodumaise tootjaga nii olulises valdkonnas nagu sõjaline meditsiin. AS Semetroniga on meil varasemast hea koostöökogemus, see projekt tõestas veelkord koostööpartneri pühendumust ja valmisolekut välihaiglat veelgi paremaks teha. Praegune Ukraina kogemus on näidanud, et kiirelt ümberpaigutatavad medistiiniüksused on ülioluse tähtsusega,» märkis RKIK insenertehnilise büroo juht Kadi-Kai Kollo.

Välihaigla abil hakatakse 1. jalaväebrigaadile pakkuma meditsiinitoetust erakorralise meditsiini, esmase kirurgia, intensiivravi, põetusravi ja ambulatoorse ravi osas. Kaasaegse meditsiini nõuetele vastav aparatuur ja loodav töökeskkond võimaldab osutada meditsiiniabi Eestis nõutaval tasemel. Välihaigla tagab nii iseendale kui ka jalaväebrigaadi teistele meditsiiniüksustele meditsiinilogistika, sealhulgas varustamise steriilse kirurgiamaterjali ja meditsiinilise hapnikuga, mida on võimalik kohapeal valmistada. Lisaks on üksus vajadusel iseseisev elektri ja puhta vee tootmisel.

Välihaigla koosneb 17 erifunktsioonilisest konteinerist ja kuuest kõrgsurveballoonidega püstitatavast telgist, millele lisanduvad ühendustelgid. Modulaarne ülesehitus võimaldab välihaiglat jagada väiksemateks iseseisvalt tegutsevateks osadeks ning seda kasutada koos teiste militaar- ja tsiviilraviasutustega. Kiire püstitatavus ja kokkupakitavus ning kompaktne transpordiasend standardsetes merekonteinerites tagavad välihaiglat kasutavale meditsiiniüksusele võimaluse lühikese aja jooksul ümber paikneda.

Eelduslik ekspluatatsiooniiga on konteineritel 20 aastat ning tehnilistel seadmetel 5 aastat. Välihaiglaid kasutatakse suurematel õppustel nii Eestis kui lähiriikides ning välihaigla enda meeskonna koolitamiseks.

Varasemalt on kahel korral Eesti kaitseministeerium koostöös Saksamaaga annetanud Ukrainale välihaigla mooduleid, toetamaks neid sõjalises konfliktis Venemaaga. Varasemate annetuste hulgas on Ukrainale ka erinevaid meditsiiniseadmeid vastavalt Ukraina poolt väljatoodud vajadustele. Annetusi aitasid täiendavalt koguda mittetulundusühingud Ukraina Kultuurikeskus ja Slava Ukraini.

Riigi kaitseinvesteeringute keskus sõlmis lepingu välihaigla hankimiseks AS Semetroniga 2021. aasta suvel ning lepingu maht koos käibemaksuga oli 10,5 miljonit eurot.

Vaata rohkem fotosid siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles