Tuntud inimesed räägivad, kuidas tähistavad isadepäeva (1)

Betty Ester-Väljaots
Copy
22.10.2022, Tallinn Kunstnik Jüri Arraku ärasaatmine Tallinna Kaarli kirikust. Jüri Ratas. Foto Mihkel Maripuu, Postimees FOTO: Mihkel Maripuu
22.10.2022, Tallinn Kunstnik Jüri Arraku ärasaatmine Tallinna Kaarli kirikust. Jüri Ratas. Foto Mihkel Maripuu, Postimees FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

Postimees uuris tuntud inimestelt, kuidas nemad isadepäeva tähistavad.

Erkki Sarapuu FOTO:
Erkki Sarapuu FOTO: Foto: Erakogu

Tore oleks, kui saaks kodus terrassil grillida

Erkki Sarapuu, saatejuht

Lapsed on nüüd muidugi suured, poeg 21 ja tütar 17, ja sellel põhilisel pühapäeval oleme ikka püüdnud koos perega söömas käia. Aeg-ajalt olen ka patustanud sellega, et olen päeva esimesel poolel viinud läbi mõnda isadepäevaüritust. Aga kõige tähtsam on perega koos olla. Kui lapsed olid väikesed, oli seda lihtsam organiseerida, nüüd on neil oma elu ja logistika selle võrra keerulisem. Minu jaoks oleks kõige ägedam, kui saaks kodus terrassil grillida ja siis koos mõnusa lõuna teha, sest mulle meeldib aasta ringi grillida. Iga isa on erinev, kuid ma loodan, et kõik armastavad oma lapsi. Kui kodust välja kolinud poeg tuleb pruudiga külla ja nad jäävad kauemaks, siis on mul hea meel. Tahaks olla oma laste parim sõber ja et see tunne oleks vastastikune.

Andrus Ansip. Foto Mihkel Maripuu, Postimees FOTO:
Andrus Ansip. Foto Mihkel Maripuu, Postimees FOTO: Foto: Mihkel Maripuu

IT-tehnoloogia on toonud isadepäeva ja suhtlemise lähemale

Andrus Ansip, poliitik

Seekord tundub, et abikaasa kustub mind kinno «Kalevit» vaatama. Ma ei oska veel öelda, mis sel aastal saab ja kas keegi külla tuleb. Lapselapsi on kokku seitse ja küllap neid juurde tuleb. Kõige viimane või esimene – sõltub, kustpoolt vaadata – sündis 25. augustil keskmisel tütrel. Seitsmes lapselaps on tüdruk ning kokku on meil lapselapsi kolm poissi ja neli tüdrukut. Viimasel ajal oleme tihti olnud eri linnades ja suhtleme videokõnede vahendusel. Näiteks Facetime’i kasutame juba ammusest ajast, tehnoloogia on toonud isadepäeva ja muu suhtlemise lähemale. Kui esimesed lapselapsed sündisid, siis oli võõristamist rohkem, aga praegu on selline veebisuhtlus nii ära harjutanud, et keegi ei võõrista. Väiksemate laste puhul on tore kaartide joonistamine ja nendele kirjutamine, need hoiame kindlasti alles.

Tauno Kangro, skulptor.
Tauno Kangro, skulptor. Foto: Elmo Riig

Hea meel on, kui saab minna koos metsa matkama

Tauno Kangro, kunstnik

Oma lapsepõlvest ma isadepäeva tähistamist ei mäleta, sest mu isa suri, kui ma olin teises klassis, aga nüüd muidugi on rohkem tähistamist, kui enda lapsed on väiksed. Mul on ju ainult üks poiss ja kuus tüdrukut vanuses neli kuni viis aastat ja vanemad 35–37 aastat. Elu on nii erinevatesse kohtadesse elama viinud, et harva saame kõik kokku. Tavaliselt kulgeb tähistamine rohkem väiksematega ja suuremad saadavad sõnumeid. Mul on hea meel, kui saame isadepäeva tähistada koos looduses mõne matkaga. Laste suhtumine minusse on oluline, tuleb neid toetada ja neist hoolida. Kui nad saavad aru, et sa ei pea neid enda omandiks, siis peavad nad sinust ka lugu. See on rõõm ja au.

 Robert Linna. Foto Madis Veltman, Postimees FOTO:
 Robert Linna. Foto Madis Veltman, Postimees FOTO: Foto: Madis Veltman

Meil iga päev isadepäev, sest helistame kogu aeg

Robert Linna, muusik

Ma ei ole meie perekonnas ainuke isa. Katsume ennast jagada klannide vahel ehk käime minu ema juures, kes on mulle aeg-ajalt olnud ka isa eest, ja siis lähme abikaasa pere juurde, mis on teises linna otsas. Oma isa juurde nii naljalt ei jaksa sõita, sest ta on Muhus, aga samas on meil peaaegu iga päev isadepäev, sest helistame kogu aeg. Me oleme mõlemad seda tüüpi selliste päevade tähistamisel, et mis nüüd mina, aga samas on ju tore ka. Minu lapsed on kuue- ja kolme-aastased ja nad juba saavad natuke aru, mida tähendab pidu ja tähtpäev.

Jaak Aab. Foto Madis Veltman, Postimees FOTO:
Jaak Aab. Foto Madis Veltman, Postimees FOTO: Foto: Madis Veltman

Kokkusaades käime tihti Jägala juga vaatamas

Jaak Aab, poliitik

Mul on kaks tütart ja viis lapselast. Kõigil kiire elutempo, noorem tütar elab oma perega Rootsis. Seepärast ei ole võimalust väga tihti kogu perega kokku saada, aga mõned korrad aastas õnnestub. Tihedam suhtlemine toimub telefoni- ja videokõnede teel. Kui aga kokku saame, siis on tore ja lõbus, alati kuulub «programmi» jalutuskäik kodukülas Jägala joa juurde või mõni muu sportlik tegevus. Vahel õnnestub kohtuda ka isadepäeval. Viimati kinkisid lapsed mulle discgolfi kettad, mida siis järgmistel kohtumistel mõnel lähedalasuval discgolfi rajal kasutame.

Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Mihkel Maripuu

Kõige hinnalisemad kingitused on kallistused

Jüri Ratas, poliitik

Isadepäeva tähistamine on meie peres tavaliselt seotud ühise hommikusöögi ja ühiste ettevõtmistega, olgu selleks kinokülastus või jalutuskäik metsas. Kindlasti on sel päeval laual ka midagi magusat ning mida aeg edasi, seda rohkem võtavad toiduvalmistamise initsiatiivi üle just lapsed. Tänu minu abikaasa Karinile saavad lapsed köögis tublisti hakkama ja toidud on tõesti maitsvad. Kuid kõige hinnalisemad kingitused on siiski kallistused.

Kaido Höövelson
Kaido Höövelson Foto: Erakogu

Telgikampaaniad Ida-Virumaal

Kaido Höövelson, poliitik

Isadepäeva tähistamine on meie peres au sees. Oleme sel päeval midagi vahvat ette võtnud: spaad külastanud, kinos käinud ja suures koguses multikaid vaadanud. Sel pühapäeval olen suurema osa päevast seotud telgikampaaniatega erinevates Ida-Virumaa piirkondades, kuid õhtul teeme ikka üheskoos suu magusaks. Ühised tegevused tekitavad tõelise peretunde ja loovad kauneid mälestusi ning hindan perega koos vedetud aega kõrgelt. Pikalt Jaapanis elanuna võin võrdluseks tuua, et naistega seotud tähtpäevi hinnatakse seal kõrgemalt ja isadepäevale tähelepanu ei pöörata.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles