Põhiseaduskomisjon võtab luubi alla erakondade rahastamise teema (1)

BNS
Copy
Põhiseaduskomisjoni istung
Põhiseaduskomisjoni istung Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjon peab teisipäeval avaliku istungi, kus võtab luubi alla erakondade rahastamise ja järelevalvega seotud probleemid ning arutab nende lahendamiseks erakonnaseaduse muutmist.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Eduard Odinetsi sõnul muudeti erakonnaseadust viimati 2014. aastal, kuid vahepealne aeg on näidanud kätte mitmed puudujäägid, mis takistavad erakondade rahastamise üle tõhusa järelevalve tegemist.

«Justiitsministeeriumis valmis suve hakul eelnõu, mis annaks erakondade, valimisliitude ja üksikkandidaatide rahastamise üle järelevalvet tegevale komisjonile suuremad uurimisvolitused, muudaks selgemaks keelatud annetuste tagastamise, reguleeriks erakondade sidusorganisatsioonide rahastamist ja laiendaks avalike vahendite kasutamise keeldu. Eelnõu on läbinud kooskõlastusringi, kuid pole valitsuse vahetuse järel edasi valitsuse istungile ega riigikokku jõudnud,» ütles ta.

Odinetsi sõnul vajavad erakondade rahastamist ja selle järelevalvet puudutavad probleemid aga kiiret lahendamist, arvestades riigikogu valimiste lähenemist. «Komisjon soovib avalikul istungil ilmnenud probleeme täpsemalt arutada ning selgitada välja, millised on erakonnaseaduse parandamise võimalused. Ausad ja läbipaistvad valimised on nii meie demokraatia kui ka julgeoleku tagatis,» lausus ta.

Justiitsministeeriumis valminud ja mai lõpus kooskõlastusringi läbinud eelnõu eesmärk on tõhustada erakondade rahastamise järelevalvet ja korrastada erakonnaseadust. Eelnõu laiendab Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni uurimisvolitusi, et komisjon saaks ka kolmandatelt isikutelt küsida dokumente, teavet ja selgitusi ning kutsuda isikuid oma ametiruumidesse.

Samuti muudab eelnõu keelatud annetuse vastuvõtmisele kohaldatavaid tagajärgi. Komisjoni ettekirjutused, millega nõutakse keelatud annetuse riigieelarvesse kandmist, muudetakse täitemenetluse raames sundtäidetavaks, riigieelarvest eraldisi saavate erakondade puhul viiakse sisse eraldiste vähendamine, kaotatakse viivis ja viiakse sisse intressi tasumise kohustus. Eelnõu käsitleb ka sidusorganisatsioone, mida hakatakse määratlema tema sisulise seotuse järgi erakonnaga. Samuti nähakse erakondadele ja erakondade liikmetele ette keeld kasutada oma tegevuseks avalikke vahendeid.

Põhiseaduskomisjoni avalikule istungile on kutsutud justiitsminister Lea Danilson-Järg, siseminister Lauri Läänemets, eelmine justiitsminister, praegune riigikogu liige Maris Lauri, erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees Liisa Oviir ning MTÜ Korruptsioonivaba Eesti liige Norman Aas.

Riigikogu konverentsisaalis toimuv avalik istung algab kell 14 ja seda saab jälgida veebiülekandes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles