Eakad on sõeluuringutest kõrvale jäetud

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Foto illustreeriv
Foto illustreeriv Foto: Tairo Lutter

Kuigi osavõtt sõeluuringutest on Eestis kesine ja selleks eraldatud raha jääb üle, ei kutsuta üha kauem elavaid eakaid uuringutele hoolimata tõsiasjast, et vähk on vanemaealiste haigus ja allub just varases järgus ravile eriti hästi.

Pensionäride liidu juht Andres Ergma rääkis, et nad tegid naisliikmete hulgas küsitluse ja selgus, et peaaegu kõigil on tuttavaid, kellel avastati vähk alles küpses eas. Ta peab silmas rinna- ja emakakaelavähki, mille varajaseks avastamiseks pakub riik sõeluuringutel osalemist. Kahjuks ei kutsuta rinnavähi uuringutele vanemaid kui 68-aastaseid naisi ja emakakaelavähi puhul on vanusepiir 65 eluaastat. «Samas on teada, et näiteks haigestumus emakakaelavähki ei lange enne 85. eluaastat,» nentis Ergma.

Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogia ja hematoloogia kliiniku juhi Helis Pokkeri sõnul paistab Eesti arenenud riikide hulgas halvasti välja just kaugele arenenud emakakaelavähi juhtudega. Põhjus on ajalooline. «Osa naisi on harjunud käima ise günekoloogi juures kontrollis, mistõttu on pikka aega jäänud tähelepanu alt välja need, kes end üldse uurida ei lase. Sõeluuring peaks hakkama seda suundumust muutma,» lausus vähiarst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles