Tallinna tänavatelt on tänavu ära veetud ligi 500 mahajäetud sõidukit

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tonni jagu kaaluva autoromu eest võib vanametalli kokkuostjalt saada 150–200 eurot.
Tonni jagu kaaluva autoromu eest võib vanametalli kokkuostjalt saada 150–200 eurot. Foto: Marko Saarm

Tallinna linnaruumist on sel kõrvaldatud 428 autoromu ja veel 275 sõidukiga praegu tegeletakse.

Seeläbi vabanevad linnas väärtuslikud parkimiskohad ja paraneb tänavahoolduse kvaliteet.

«On väga oluline, et linnakodanikud vabaneksid pikalt seisma jäänud sõidukitest enne talve algust, sest romuks muutunud autod takistavad lumekoristust ja röövivad nappe parkimiskohti. Teatavasti just talvisel ajal parkimisprobleemid süvenevad veelgi, sest oma ruumi võtab ka kokku lükatud lumi. Romusõidukitest vabastatud hoovides paranevad parkimisvõimalused ja lumekoristus toimub seal kiiremalt ja tõhusamalt,» rõhutas abilinnapea Vladimir Svet.

Munitsipaalpolitsei ameti nõudel on sel aastal omanikud ära viinud 143 romu ja 285 nn uinuvat sõidukit ning mupo on utiliseerimiseks üle andnud 36 ja romusõidukite parklasse teisaldanud 34 sõidukit. Kõige rohkem on sõidukeid teisaldatud Lasnamäe (162), Mustamäe (76) ja Põhja-Tallinna (66) tänavatelt. Kõige enam on autoromusid magalapiirkonnades, nagu Õismäe, Mustamäe, Lasnamäe ja Põhja-Tallinn ning kõige vähem kesklinnas, kus parkimine on tasuline.

«Kui meile laekub teade autoromu kohta, siis asub inspektor sõiduki tausta uurima ja püüab sõiduki omanikuga ühendust saada, et välja selgitada, miks auto seisab. Kui see ei õnnestu või kui autoomanik ei vii autot ära, siis saab mupo reageerida väärteomenetlusega ja teisaldada auto Lasnamäel asuvasse romuautode parklasse,» ütles mupo juhataja Aivar Toompere.

Tallinna heakorra eeskirja mõistes romu on sõiduk, millel puuduvad mehaanilised osad, kereosad, autoklaasid või rattad ja mis oma välimusega rikub ümbruskonna ilmet, puhtust või heakorda ja mis võib olla keskkonnaohtlik. Uinuv auto on mupo tõlgenduses pikalt seisnud sõiduk, mis on korrektselt pargitud ja millel ei esine romutunnuseid, mis ei jää kellelegi jalgu ega ole ohtlik.

Autoomanikud saavad tellida oma vana auto äravedu, helistades Autolammutuste Liidu telefonile 57877233 või Kuusakoski tasuta lühinumbrile 13660.

Möödunud aastal eemaldati linnaruumist 626 uinuvat ja romusõidukit. Autoromust saab teada anda mupo abitelefonil 14410.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles