Utilitas sai valmis Ülemiste piirkonna jahutamiseks mõeldud kaugjahutusjaama

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Utilitase kaugjahutusjaam.
Utilitase kaugjahutusjaam. Foto: Olev Mihkelmaa olev@olev.ee

Utilitas rajas Tallinna oma teise kaugjahutusjaama, mis hakkab jahutust tootma Ülemiste City linnaku hoonetele.

«Nii nagu kaugküte on linnas efektiivseim viis hoonete soojusega varustamiseks, on kaugjahutus parim hoonetes soovitud sisekliima hoidmiseks, eelkõige suvisel ajal. Kaugjahutus on lokaalsetest lahendustest energiaefektiivsem ja oluliselt väiksema CO2 jalajäljega. Lisaks pole vaja kaugjahutuse puhul eraldi jahutusseadmeid, mis vabastab ruumi nii hoone sees kui ka hoone välispinnal ja kaovad liigse müra- ja vibratsiooniallikad,» rääkis Utilitase kaugjahutuse osakonna juht Tanel Kirs.

Kaugjahutusjaam hakkab jahutust tootma Ülemiste City linnaku hoonetele. Ülemiste City arendajad Technopolis Ülemiste AS ja Mainor Ülemiste AS on otsustanud loobuda lokaalsetest lahendustest ning minna üle mugavale ja keskkonnasõbralikule kaugkütte ja -jahutusele. Üks esimestest kaugenergiaga liitujatest linnakus on Alma Toominga maja, 11 korruseline büroohoone, millel on rahvusvaheline energia- ja keskkonnasäästlikkuse LEED® kuldsertifikaat.

Kaugenergiale ülemineku tagamiseks rajas Utilitas eelmisel aastal linnakusse 1,3 kilomeetrit paralleelselt nii kaugjahutuse kui ka kaugkütte torustikku luues sellega valmisoleku Ülemiste linnaku hoonete üleminekuks kaugenergiale.

Utilitase esimene kaugjahutusjaam asub Tallinnas Masina tänaval ja varustab alates 2019. aastast Fahle kvartali büroohooneid. Lisaks tegeleb Utilitas ka laiemalt Tallinna kaugjahutusvõrgu väljaarendamisega. Projekteerimises on suurem osa Tallinna kesklinna kaugjahutusvõrgust ja esimesena alustatakse kaugjahutuse torustiku paigaldustöödega Jõe-Pronksi tänavate rekonstrueerimise projekti raames.

Kaugjahutuse protsess on sarnane kaugkütte tehnilise lahendusega. Kaugjahutuse puhul jahutab kaugjahutustorustikus ringlev jahe vesi majasiseses süsteemis kasutatava vee. Kaugjahutus on laialt levinud Stockholmis ja Helsingis, kus kaugjahutusega jahutatakse näiteks büroo- ja äripindu, kaubanduskeskuste külmikuid, andmeladude servereid, suurte klaaspindadega hooneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles