GALERII Lastemuuseum Miiamilla saab uue püsiekspositsiooni

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Kadrioru pargi serval asuv lastemuuseum Miiamilla saab uue sise- ja välisekspositsiooni «Laste maailmaruumid», mis on mõeldud kogu perele avastamiseks, selle kogumaksumus on ligi 766 000 eurot.

Abilinnapea Kaarel Oja sõnul on iga muuseumi püsiekspositsiooni uuenemine suursündmus, aga ka väga vastutusrikas ülesanne, sest seeläbi taassünnib terve muuseum. «Püsiekspositsioonid võiksid uueneda iga kümne aasta tagant ja tegelikult oleme viimasel ajal hoo üles saanud. Eelmine aasta valmisid täiesti uue kontseptsiooniga Kalamaja muuseum ning Vilde kirjandusmuuseum. Miiamilla järel ootavad oma korda Kiek in de Köki kindlustustemuuseum ja Undi ning Tammsaare muuseumid. On oluline, et sellega jätkaksime, sest lisaks eksponaatide väsimisele muutuvad ajas ka meie ootused muuseumitele ning peame pidevalt värsked püsima, et neile vastata,» lausus Oja.

Praegune 2009. aastast pärinev sõprusest kõnelev püsiekspositsioon on avatud veel käesoleva aasta lõpuni ning läheb täies mahus uuendamisele 2023. aasta alguses. Senikaua jätkatakse muuseumitundide tegemist lasteaedades ja teistes Tallinna Linnamuuseumi filiaalides. Samuti tehakse õuesõppetunde, lastetuure ja muuseumiväliseid üritusi. Täpsema info, millisesse muuseumisse Miiamilla tunnid ja üritused uuest aastast liiguvad, leiab juba peatselt Tallinna Linnamuuseumi ja Miiamilla veebi- ja Facebookilehelt.

Uus püsiekspositsioon, tööpealkirjaga «Laste maailmaruumid» peaks valmima 2024. aasta alguses ja jääb avatuks vähemalt seitsmeks aastaks. Mänguline ja metoodiline ekspositsioon käsitleb lapse mitmekülgset maailma ja selle kasvamist. Lisaks toetab laste vaimset tervist, annab parema maailmatunnetuse, arendab sotsiaalseid suhteid ning aitab omandada ka uusi teadmisi. Neid lähtealuseid silmas pidades on uude püsiekspositsiooni lavastatud laste elus olulised tunnetuslikud keskkonnad ehk maailmad, mille vahel lapse elu kulgeb - sisemaailm, välismaailm ja fantaasiamaailm.

Lastemuuseum Miiamilla juhataja Jane Meresmaa-Roos ütles, et lastemuuseumi senine ekspositsioon räägib sõprusest ja puudutab inimlikke väärtushinnanguid, mida kõik vajad kasvamisel ja arenemisel. «Uue ekspositsiooni teema valikul oli suurim eesmärk mõelda, mis muudab maailma paremaks ja mida saame meie selle heaks teha,» rääkis Meresmaa-Roos.

Uue ekspositsiooni loob Motor OÜ. Firma esindaja Ott Sarapuu ütles, et tema muuseumiloome kogemus sai alguse Lennusadama ekspositsiooni loomisega. Sarapuu ja Motor OÜ tehtud on ka Noblessneris asuva Proto Avastustehase käed-külge ekspositsioon.

Nüüd on Sarapuu tegev Lennusadama ekspositsiooni uuendamisega, samuti Miiamillale uue uue ekspositsiooni väljamõtlemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles