President Karis kohtus USA Kongressi liikmetega

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
President Alar Karis kohtumisel USA Kongressi liikmetega.
President Alar Karis kohtumisel USA Kongressi liikmetega. Foto: Presidendi kantselei

«Peame süvendama koostööd NATO liitlaste seas, et kõigi panused Ukraina toetamisel jätkuks ja Ukrainale saaks osaks meie tugevaim võimalik toetus,» rõhutas president Alar Karis Kanadas peetud kohtumisel mõjukate USA Kongressi liikmetega, kellel on kaalukas roll USA kaitse- ja julgeolekupoliitika kujundamisel.

Eesti riigipea avaldas lootust, et USA Kongress jätkab ka pärast vahevalimisi Venemaa survestamise ja vastutuse nõudmise kursil ning ei lase silmist eesmärki arendada ja tugevdada NATOt.

Kohtumisel räägiti Venemaa agressioonisõja mõjust transatlantilistele suhetele ja tuleviku julgeolekupoliitilistele valikutele. «Meil on jätkuvalt üks eesmärk, aidata Ukrainal see sõda võita. Tuleb arutada, kuidas kasvatada oma kübervastupanuvõimet ja seista vastu desinformatsioonile, mida Venemaa kõikjal maailmas levitab,» sõnas president Karis kohtumisel.

Eesti riigipea tõdes, et just kaitsekoostöö on pikka aega olnud meie koostöö keskmes ja tänas USA-d panuse eest meie regiooni kaitsevõimekuse tugevdamisse ning pikaajalise ja märkimisväärse rahalise toetuse eest Eestile ja Balti riikidele.

Tänavu saavad kolm Balti riiki kokku 180 miljonit dollarit USAlt julgeolekuabi, sellest 60 miljonit tuleb Eestile. Tulevaks aastaks on USA kaitseeelarves ette nähtud 255 miljonit dollarit. Eesti plaanib pea kogu summa suunata mitmelasuliste raketisüsteemide HIMARS soetamiseks.

USA Kongressi delegatsiooni kuulusid demokraadid Jeanne Shaheen, Chris Coons, Kirsten Gillibrand ja Jacky Rosen ning vabariiklased Jim Risch, Mike Rounds, samuti Esindajatekoja liikmed demokraat Sara Jacobs ja vabariiklane Michael McCaul. Kohtumisel osales ka Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles