ÜLEVAADE ⟩ Keskerakond ja sotsid on valimisnimekirjadega kõige raskemas seisus (3)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Reformierakonna esimees Kaja Kallas kandideerib Harju- ja Raplamaal, ilmselt samas hakkab hääli koguma Eesti 200 esimees Lauri Hussar. Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder läheb hääli püüdma Järva- ja Viljandimaal, nagu ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets. Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme on erakonna esinumber Nõmmel ja Mustamäel.
Reformierakonna esimees Kaja Kallas kandideerib Harju- ja Raplamaal, ilmselt samas hakkab hääli koguma Eesti 200 esimees Lauri Hussar. Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder läheb hääli püüdma Järva- ja Viljandimaal, nagu ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets. Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme on erakonna esinumber Nõmmel ja Mustamäel. Foto: Eero Vabamägi, Sander Ilvest, Taavi Sepp/kollaaž

Sõltuvalt lähtekohast on neli kuud enne riigikogu valimisi kõige kehvemas olukorras kas Keskerakond või sotsiaaldemokraadid. Isamaal ja Eesti 200-l on samuti omad probleemid, kuid praegu natuke väiksemad või vähemalt paremini kompenseeritavad. Reformierakonnal ja EKRE-l on asjad paigas, nimekirjad suuresti koostatud, kampaania loogika selge.

Keskerakond on mures sellepärast, et nemad kaotavad valimistel kõige enam riigikogu kohti. Sotsiaaldemokraadid sellepärast, et nende puhul võib rääkida teatud võimalusest, et nad jäävad üldse riigikogust välja. See tõenäosus ei ole väga suur – 10–15 protsenti –, aga on siiski olemas, et halbade asjaolude kokkulangemisel sellega arvestada.

 

«Kahte asja korraga teha ei saa,» teatab Narva linnapea Katri Raik – tema valimistel ei kandideeri. Tema kandideerimise üle on pikalt spekuleeritud, aga nüüdseks on otsus langenud. Sotsidele on see löök. Eelmine kord tõi Raik sotsiaaldemokraatidele Ida-Virumaalt ühe mandaadi. Nüüd on see ohus. Arvestades Raigi vahepeal kasvanud populaarsust, oleks teoreetiliselt võinud seekord rääkida isegi kahest mandaadist. Raiki asendab Ida-Virumaal kultuuriminister Piret Hartman, aga temal seesugust kandepinda pole.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles