Peaaegu kõigi punamonumentidega asi selge, Maarjamäega on eri lugu (4)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Maarjamäe memoriaal.
Maarjamäe memoriaal. Foto: Madis Veltman

Riigikantselei punamonumentide ja hauatähiste töörühm andis eile ülevaate nende kaardistamisest ja hindamisest, 322 objekti kohta koguti teavet nii olemasolevatest andmebaasidest, omavalitsustest kui ka Postimehe veebis avatud rakenduse kaudu.

30. juunil alustanud rühma töös osales ligikaudu 30 ametnikku, teadlast ja mitme eriala eksperte, teatas eilsel pressikonverentsil töörühma juht Asko Kivinuk. Selle liikmete nimede avaldamata jätmist põhjendas riigisekretär Taimar Peterkop Venemaa peetava hübriidsõjaga.

Kivinuki sõnul on läbi kaalutud 322 objekti hulgas 213 sõjahauda-mälestist, kaks sõjahauda-kunstimälestist, 96 mälestusmärki, viis mälestustahvlit ja kuus muud objekti. Neist 163 on munitsipaal-, 87 era- ja 60 riigiomandis. Kuue puhul pole omand selge ning üks – Maarjamäe kompleks Tallinnas – on riigi-/munitsipaalomand.

Rühma hinnangul vajab eemaldamist 188 monumenti, sealhulgas 133 hauatähist. Viimastest 54 on juba saanud sõjahaudade komisjoni otsuse, 79 puhul on aga hauatähise vahetamine võimalik kaitseministri otsusega ja muinsuskaitse loal. Järele jäävast 55 objektist 11 on riigi omanduses.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles