LUUBI ALL ⟩ Rohepööre on rikaste poole kaldu (37)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Tesla omanikud kütuseaktsiisi ei maksa, kuid sõidavad teedel, mis on rajatud ja hooldatud kütuseaktsiisi tasuvate sõitjate rahaga. 
Tesla omanikud kütuseaktsiisi ei maksa, kuid sõidavad teedel, mis on rajatud ja hooldatud kütuseaktsiisi tasuvate sõitjate rahaga. Foto: Imago/Arnulf Hettrich/Scanpix

Rohereformidesse sisse kirjutatud regressiivsus, see tähendab rikaste soosimine ja vaeste karistamine, pole otseselt kellegi süü, kuid mõjutab meid kõiki.

Üks Reformierakonna juhtpoliitik ütles eelmise aasta lõpus omavahelises vestluses Euroopa Liidu uue rohepöörde paketi «Eesmärk 55» kohta: «See on plaan, kuidas kümne aasta pärast on igas Euroopa riigis võimul EKRE.» Selles ütlemises oli tunnistust mitmest ohust. Meeletult kallis – kust tuleb raha? Meeletu kogus plaanimajandust – kui efektiivne on riiklik sekkumine? Teeb elu valusamaks, suurendab ebavõrdust – võidavad rikkad, kaotavad vaesed?

Reformidesse sisse kirjutatud regressiivsus pole otseselt kellegi süü. Kolm suurt eesmärki – keskkond, majanduslik efektiivsus ja võrdus-ebavõrdsus – ei liigu lihtsalt sünkroonis ja kõike kolme ideaalselt kokku panna on peaaegu võimatu. Võtad ühe, pead ohverdama teise. Või siis otsima mingit tasakaalu.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles