Reinsalu ei jäta jonni: Schengeni piirikontrolli võiks mõneti taastada (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Välisminister muretseb uue sõjapõgenike laine pärast. Tema hinnangul tuleks piirikontroll juba praegu igaks juhuks taastada ning põgenikele kehtestada teavituskohustus.
Välisminister muretseb uue sõjapõgenike laine pärast. Tema hinnangul tuleks piirikontroll juba praegu igaks juhuks taastada ning põgenikele kehtestada teavituskohustus. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Kuigi välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) on juba saanud teistelt valitsuse liikmetelt eitava vastuse, raiub ta endiselt: piirikontroll Schengeni alal tuleb taastada. Seda on juba teinud mitu Euroopa Liidu liikmesriiki ja soovib teha ka näiteks Läti.

Reinsalu ütles Postimehele, et ettepanek alustada kontrolli Eesti lõunapiiril on olnud juba poolteist kuud valitsuses. «Peame omama selget ülevaadet, kes meil riigis on – kui palju Ukraina sõjapõgenikke või Vene Föderatsiooni kodanikke. Mitte neid, kellel on alaline elamisluba,» selgitas minister. «Mulle öeldakse tihti vastuargumendina, et see oleks pretsedent Euroopas, aga argument ei päde. Eelmises valitsuskabinetis andsin ülevaate Euroopa Liidu liikmesriikidest, kes – küll vormiliselt erinevate põhjendustega – on ajutise piirikontrolli taastanud: Taani, Norra, Austria, Prantsusmaa ja ka Rootsi.»

Põhjendused on Reinsalu sõnul erinevad: osa riike viitab suuremale terroriohule, teised ütlevad, et seoses Ukraina sõjaga, kolmandad põhjendavad migratsioonisurve riskiga. Kui Reinsalu hiljuti sel teemal oma Läti ametikaaslasega rääkis, kuulis ta, et seal kontrollitakse piiril pisteliselt autosid. «Eestis tasuks rakendada ühtaegu teavitamiskohustus ja piirikontroll, sest siis tekiks ka ülevaade,» ütles Reinsalu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles