GALERII Vaata, kes kohtusid Tallinnas dalai-laama eriesindaja Sonam Tsering Frasiga (1)

Postimees
Copy

Juku-Kalle Raid ja Roy Strider võtsid lõppenud nädalal vastu Tiibeti usujuhi Tema Pühaduse dalai-laama eriesindaja Ühendkuningriigis, Skandinaavias ja Balti riikides, Sonam Tsering Frasi.

Dalai-laama eriesindaja külastas riigikogu, kohtus välisminister Urmas Reinsaluga, riigikogu liikmete Tarmo Kruusimäe ja Kalle Laanetiga, Inimõiguste Instituudi juhi Vootele Hanseniga ja eesti ühiskonnategelastega, sealhulgas heliloojate Peeter Vähi ning Sven Grünbergiga, filmimees Artur Talvikuga, riigikogus aastaid Tiibeti toetusrühma vedanud Andres Herkeliga ja raadiohääl Ingrid Peekiga.

Märgiline on see, et dalai laama eriesindajaga sai kokku välisminister Urmas Reinsalu, kuna Tiibetiga seotud inimesi peljatakse reeglina lääne poliitikute poolt ametlikult vastu võtta – põhjuseks Hiina igakordne terav reaktsioon. Eestis on käinud ka dalai-laama, koguni kolmel korral.

Postimehe küsimusele, mida ootab eriesindaja Eesti valitsuselt ja eesti rahvalt, vastas ta, et sama, mida teistelt lääneriikidelt, sh Ameerika Ühendriikidelt – hoiaku muutust Hiinas tegelikult toimuva suhtes.

«Balti riikide poliitikutega kohtudes avaldasin soovi, et nad ei toetaks kergekäeliselt ühe Hiina poliitikat ning oleksid teadlikult, et Tiibet ei ole kunagi olnud osa Hiinast,» lausus Sonam Tsering Frasi. Tema sõnul soovivad tiibetlased, et riikide parlamendid võtaksid vastu seda kinnitava resolutsiooni.

«Hiina ei ole aga ka enam see, mis ta oli kümme aastat tagasi, kui kõik tahtsid temaga iga hinna eest hästi läbi saada. Nüüd oleks lääneriikide poliitikutel aeg oma Hiina-poliitika üle vaadata ning mitte nõustuda selle riigi pakutava narratiiviga,» lisas ta.

Sonam Tsering Fasit kostitasid Tiibeti sõbrad meeleoluka õhtusöögiga Tallinnas Pika tänava hinnatud restoranis Cantina Texas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles