FOTOD Aasta kodanikuks valiti MTÜ Slava Ukraini käivitaja Johanna-Maria Lehtme (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Laupäeval tähistati kodanikupäeva ning täna andis siseminister Lauri Läänemets (SDE) sel puhul üle aumärgid ning kuulutas välja aasta kodaniku. Üritusel tunnustati ka noorte loovkonkursi «Meie ühine tulevik Eestis» võitjaid. 

Kodanikupäeva aumärgi sai 14 erakordset naist, kes edendavad elu Eestimaa erinevates paikades. Aasta kodanikuks kuulutati MTÜ Slava Ukraini asutaja ja juht Johanna-Maria Lehtme.

«Tänavune aasta kodanik Johanna-Maria Lehtme on kahtlemata lõppeva, Ukraina lipuvärvides aasta nägu,» ütles aasta kodaniku nime välja kuulutanud siseminister Lauri Läänemets.

Ka seekordne kodanikupäev on eriline, lisas Läänemets. «Lõppevat aastat on varjutanud Venemaa rünnak vaba Ukraina riigi ja selle inimeste vastu. Nende kuude jooksul oleme näinud, kui kiirelt ja efektiivselt tegutsesid meie vabaühendused ja vabatahtlikud selle nimel, et juba sõja esimestest päevadest aidata ukrainlasi nii nende kodumaal, aga toetades ka siia saabunud sõjapõgenikke. Kindlasti tuleb tunnustada ka paljusid ettevõtteid ja ettevõtjaid, kes riigile ja vabatahtlikele nõu ja jõuga appi tulid,» ütles Läänemets.

«Aasta kodaniku kandidaadiks esitamise avaldusel on rõhutatud, kuidas Johanna-Maria Lehtme on pidevalt muutuvas, sageli segases ja pingelises olukorras suutnud leida üha uusi võimalusi Ukraina ja ukrainlaste aitamiseks, suutes sealjuures mobiliseerida erasektorit ning teisi vabaühendusi ja vabatahtlikke. Ühiselt ja koos asju tehes sünnivadki suured asjad,» lisas minister.

Läänemetsa sõnul tunnustatakse tänavuste kodanikupäeva aumärkidega ühest küljest Ukraina ja ukrainlaste abistajaid, kuid ka kohaliku elu edendajaid ning neid, kes aitavad lahendada inimeste ja loomade muresid. «Kõik need inimesed on meie ühiskonnale eeskujuks, sest neid tõukab empaatia ja pühendumus päriselt aidata. See teebki neist eeskujulikud kodanikud,» ütles minister.

Tänavusel kodanikupäeval tunnustati esimest korda ka noorte loovkonkursile «Meie ühine tulevik Eestis» esitatud tööde autoreid. Konkursiga kutsuti eesti keelest erineva emakeelega noori unistama, milline peaks olema meie kõigi ühine tulevik Eestis. Konkurss toimus kahes vanusegrupis 14–18- ja 19–23-aastastele noortele. Konkursitöid sai esitada nii eesti, vene, ukraina kui ka inglise keeles. Mõlemas vanusekategoorias tunnustati silmapaistvaid töid ning kuulutati välja mõlema kategooria kolm võidutööd.

Parimad tööd:

«Uurimustöö», Alissa Petuhhova ja Nelli Tjutina

«Meie ühine tulevik Eestis», Anzhela Bolzhelarska

«Essee «Meie ühine tulevik Eestis»», Elina Kozlova

«Millist Eestit me siis tahame?», Daria Dmitrijeva

«Meie ühine tulevik Eestis», Daniil Sergejev

«Kiri pojale», Aleksandr Barantsev

Ka Postimees Grupp andis üle eriauhinnad, mille said Vasilisa Artamonova võistlustöö «Эстония – «IT-tehnoloogiate mini-Hongkong»» ja Eva Rosliku võistlustöö «Sport on sõpruse keel!» eest. Loovkonkursi tööd on avaldatud siseministeeriumi kodulehel.

26. novembril tähistatakse Eestis kodanikupäeva. Kodanikupäeval tõstetakse esile tegusate ja ettevõtlike inimeste panust Eesti ühiskonna arengusse.

Kodanikupäeva aumärke ja tunnustust jagati sel aastal juba 25. korda. Tänavu esitati aumärgi komisjonile 31 ettepanekut. Aasta kodanik nimetati sel aastal 20. korda.

Kodanikupäeva aumärgisaajate nimekirja alates 1998. aastast saab näha riigiportaalis eesti.ee.

Kodanikupäeva aumärgid 2022:

Eve Soopa

Ivi Sark

Julia Stolberova

Kaidi Kornak

Kaja Schumann

Kristina Ojamäe-Lankov

Käti Teär-Riisaar

Merili Ginter

Nele Pernits

Signe Värv

Tiina Hussar

Triinu Priks

Tuuliki Oberschneider

Veronika Isberg

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles