GALERII ⟩ Stroomi rannahoone kadus maamunalt

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Esmaspäeval avanes Põhja-Tallinnas Stroomi rannas liikujatele ootamatu vaatepilt – senise rannahoone asemel laius lage plats.

Töömehed lõpetasid viimaseid töid ja laadisid tehnikat auto peale. Lammutustööd algasid 18. novembril ning need pidid lõppema hiljemalt 1. detsembriks. Põhja-Tallinna vanema Manuela Pihlapi sõnul oli Stroomi rannahoone kasutamiseks kõlbmatu ja kõrvalviibijatele ohtlik, seega otsustati hoone lammutada. «Meie sooviks on rajada ühte Tallinna menukamasse randa linlaste ootustele ja nende vajadustele vastav rannahoone, seetõttu on meil praegu käimas ka ideekorje,» ütles Pihlap.

Stroomi rannahoone võidutöö.
Stroomi rannahoone võidutöö. Foto: HG Arhitektuur

Uus Stroomi rannahoone peaks valmima paari aasta pärast. Möödunud aastal viidi läbi uue rannahoone arhitektuurikonkurss, mille võitis töö märgusõnaga «Rannahoov». Võistlustöö autorid olid TTK õppejõud Tomomi Hayashi ning sama õppeasutuse vilistlased Jüri Nigulas ja Grete Liis Nagelmann. Kaasatud olid ka Kino maastikuarhitektid Mirko Traks ja Juhan Teppart.

Konkursi võitnud rannahoone kavand koosneb viiest hoovist, mis on ümbritsetud varikatusega ja olemasoleva hekiga. Varikatusega piiritletud ala sisse jäävad kaheks kahekorruseliseks mahuks kujundatud kohviku ja restorani plokid.

Põhja-lõuna suunal lisanduv uus promenaad läbib viit hoovi, piki promenaadi kulgemine pakub erinevaid vaateid, tegevusi ja ruumilisi kogemusi. Ida-lääne sihis on võimendatud tammepargi allee suunda ja Kolde puiestee promenaadi telge. Kolde puiestee promenaadi pikendus läbib perspektiivse äripinnaga parkimismaja ja mere äärde jõudes muutub liivaranda laskuvaks laudteeks, millelt pääseb kaile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles