Erikomisjon Siret Kotka korteriskandaalis õiguslikku ega eetilist probleemi ei näinud (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Siret Kotka.
 
Siret Kotka.  Foto: Tairo Lutter

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon ei leidnud Siret Kotka (KE) eluasemekulude hüvitamise küsimuses midagi ebaseaduslikku.

Teema tõstatus septembris, kui Eesti Ekspress kirjutas, et Keskerakonna poliitikul Kotkal oli Tallinnas mitu korterit, kuid ta elab ise üürikorteris ning laseb riigikogu kantseleil üürikulud hüvitada.

Korruptsioonivastases erikomisjonis rääkis Kotka, et ei saanud elada Tallinnas eluasemelaenu abil soetatud korteris, kuna koges ahitavat jälitamist. Seetõttu üüris Kotka turvalisema korteri ning pani oma korteri müüki. Vahepeal müüs Kotka kaks oma korterit maha, praegu on Kotkal alles üks korter. See seisab tühjana ning on samuti müügis.

Komisjoni esimees Mart Helme (EKRE) leidis, et ettevõtlusega võivad kõik tegeleda. Komisjoni liige Kalle Laanet (RE) käis välja idee seaduse kaasajastamisest, kuna riigikogu liikme staatuse seaduse vastuvõtmise ajal võis mitte olla nii tavapärane saada eluasemelaenu.

Helme kirjeldas seepeale juhtumit, kus inimene ostab Tallinnas õppivale lapsele korteri, osutub valituks riigikokku ning realiseerub olukord, kus riigikogu liikmel on küll Tallinnas de jure elamispind, kuid ta ei saa seda kasutada, sest de facto elab seal tema laps näiteks oma perega. Seaduse praegune versioon võimaldaks saada eluasemekulude hüvitist väljaspoole Tallinna ja Tallinnaga piirnevaid kohalikke omavalitsust registrijärgset elukohta omaval riigikogu liikmel, kes tegelikult elab kogu aeg Tallinnas või Tallinnaga piirnevas kohalikus omavalitsuse, kuid see ei oleks eetiline.

Isamaalane Priit Sibul leidis, et riigikogu liikme sotsiaalseid tagatisi tuleb vaadelda laiemas plaanis. «Kindlasti on juhtumeid, kui õigluse põhimõttele ei vasta eluasemekulude hüvitise saamine Riigikogu liikmel, kes Rahvastikuregistrisse kantud elukohaandmete järgi elab väljaspool Tallinna ja Tallinnaga piirnevaid kohaliku omavalitsuse üksusi. Kohane on luua üldised kuid selged alused eluasemekulude hüvitamiseks,» vahendati koosoleku protokollis.

Kokkuvõttes tõdes Helme, et Kotka eluasemekulude hüvitamise taotlemine on õigusaktidega kooskõlas ja eetiliselt korrektne.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles