ANALÜÜS Eesti diplomaatia tähtsaim võitlus: hinnalagi Vene naftale (3)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Venemaa sadamatesse pääsu ootavate tankerite ja kaubalaevade mitteametlik ankruala Eesti majandusvööndisse kuuluval Soome lahe osal.
Venemaa sadamatesse pääsu ootavate tankerite ja kaubalaevade mitteametlik ankruala Eesti majandusvööndisse kuuluval Soome lahe osal. Foto: Madis Veltman

Lähipäevadel otsustatakse, kas Eestil ja Poolal õnnestub kehtestada Vene naftale hinnalagi. See omakorda hakkab mõjutama kogu maailma naftahinda.

Ajaloos ainulaadne olukord, kui kaks riiki, kellel endal naftat ei ole, kehtestavad nafta maailmaturu hinna, sõnab üks Eesti riigiametnik. «See on juba maailmaturu hinda mõjutanud,» täiendab üks Eesti poliitik.

Ajakiri Politico kirjutas eelmise nädala kolmapäeval, et suurriikide ühendus G7 ja Euroopa Komisjon soovitavad seada Vene naftale hinnalaeks 65–70 dollarit barreli kohta. Samal päeval kogunesid asja arutama ka Euroopa riikide suursaadikud ELi juures. Poola tegi seal vastukäiguna oma hinnapakkumise – 30 dollarit barreli kohta – ja Eesti toetas seda; nii viitas Politico.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles