Saue abilinnapea streigist: tsiviliseeritud riigis neid asju nii ei tehta

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saue abilinnapea Ralf Amos.
Saue abilinnapea Ralf Amos. Foto: Andres Haabu / Postimees

Saue abilinnapea Ralf Amose arvates pole õpetajate palgatülis oma ülesannete kõrgusel olnud ei Eesti Haridustöötajate Liit ega ka haridusministeerium ning tsiviliseeritud riigis tuleks sellist vastuolu lahendada teistmoodi.

«Kui ametiühing nõuab 20-protsendilist palgatõusu, siis ei nende kodulehelt ega nendega suheldes ei ole ma näinud mingit selgitust. Miks mitte 19 või 25 protsenti?» küsis Harjumaal asuva Saue abilinnapea Ralf Amos. Ta lisas, et kui pakutakse 15-protsendilist palgatõusu, siis leiab ametiühing, et see neile ei sobi. «See nõudmine on natuke liiga suur. Selliseid asju tuleb teha samm-sammult ning tuleb näha ka riigi võimalusi,» arvas Amos.

Kriitilisi sõnu jagub tal selles konfliktis ka haridusministeeriumile, kes õpetajate palganõudmistesse tõsiselt ei suhtunud. «Nii palju, kui mina tean, siis minister isegi ei edastanud haridustöötajate liidu nõudmist eelarve koostamise käigus valitsusele,» sõnas Amos.

Õpetajate palk peab tõusma

Väikelinna abilinnapea sõnul on ta veendunud, et õpetajate palk peab olema kõrgem, arvestades nende tööd. «Lasteaias on veel suhteliselt head tingimused, aga see, mis gümnaasiumis toimub, kus lastel on kõik õigused ja praktiliselt mitte mingeid kohustusi,» tõdes Amos. Teine asi, mida õpetajate palkadest rääkides tasuks silmas pidada, on Amose sõnul see, et kui õpetaja peaks minema pensionile, siis hakkab tema pension olema naeruväärne, sest tema eelnev sissetulek on sedavõrd väike.

Riigi tühjad lubadused

Saue linn võrdsustas 2007. aastal oma lasteaednike ja õpetajate palgad ning kuigi viimasel aastal tuli sissetulekud lisatasude kahanemise tõttu vähenesid, siis selle aasta alguses leidis linn võimaluse taas lasteaednike palka tõsta. «See kõik tuleb omavalitsuse rahakotist, sest riigilt pole me saanud sentigi,» toonitas Amos. Ta tuletas meelde, kuidas 2007. aastal lubas riik, et kui omavalitsused võrdsustavad lasteaednike palgad kooliõpetajate omadega, siis annab riik 50 protsenti sellest. «Tegime kõik ära ja hakkasime riigilt raha ootama, aga siis öeldi, et paari aasta pärast. Paari aasta pärast tuli masu ja oligi kõik,» meenutas abilinnapea.

Kui nüüd haridusminister Jaak Aaviksoo lubas õpetajate palka 15 protsendi võrra tõsta, siis tuleb seda teha ka Saue linnal. «See paneb omavalitsuse keerulisse olukorda, aga küll me selle raha leiame,» lubas Amos, tõdedes, et eks selle võrra jääb siis midagi muud tegemata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles