Mölder: Läänemets ostab riigi raha eest endale ja erakonnale hääli

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Tõnis Mölder
Tõnis Mölder Foto: Remo Tõnismäe

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Tõnis Mölder (KE) kirjutas Facebookis, et siseminister Lauri Läänemets (SDE) kuritarvitab oma mõjuvõimu.

Tänane Postimees kirjutas, et Läänemets on endale valitsuses välja võidelnud ca 10-miljonilise eraldise kohalikeks investeeringuteks. Muu hulgas on nn ministri katuseraha tulemus, et siseministeeriumi eelarvest rahastatakse koolide ja lasteaedade ehitust.

«Enne valimisi kaotavad osad poliitikud kohati reaalsustaju ega tee vahet enda ja riigi rahakotil! Niimoodi on juhtunud siseminister Lauri Läänemetsaga, kes ei suuda isegi uut politseijuhti paika panna ning peaministri kõnedele vastata, soovib jagada oma erakonnakaaslastele üle 5 miljoni euro toetusi,» kirjutas Mölder Facebookis ning heitis ette, et teeb selliseid investeeringuid politseinike ning päästjate palkade tõstmise ja piiriehituse kiirendamise asemel.

Mölderi sõnul on tegu mõjuvõimu kuritarvitamisega läbi riigieelarve ning endale ja oma erakonnale häälte ostmisega. Ta ütles, et siseminister peab suutma vastata avalikult küsimusele, miks tehakse siseturvalisuse arvelt selliseid otsuseid enda erakonna kampaania tarbeks.

Hiljem lisas Mölder, et siseministeeriumi valitsemisalasse ei kuulu lasteaedade ja omavalitsuste eest hoolitsemine. «Igati põhjendatud on valdade ja linnade toetamine, kui seda tehakse õige ministeeriumi alt. Näiteks on vägagi JOKK, et erakonnakaaslasest kultuuriminister Piret Hartman ehitab Väätsale 300 000 euro eest rekreatsiooniala valimiskampaania tarbeks.»

Läänemetsa katuserahad ja seosed sotsidega

Mölder loetles oma postituses, mis on Läänemetsa investeeringute seosed tema erakonnakaaslastega:

  • 700 000 eurot, Kastre valla lasteaia ehitus – vallavanem Priit Lomp, SDE (riigikogu valimiste kandidaat);
  • 700 000 eurot, Tartu valla Tabivere lasteaia rekonstrueerimine – vallavanem Jarno Laur, SDE (riigikogu valimiste kandidaat);
  • 1 000 000 eurot, Narva Kraavi tänava lasteaia ehitus – linnapea Katri Raik, SDE;
  • 700 000 eurot, Setomaa valla Värska gümnaasiumi ehitus – vallavanem Raul Kudre, SDE (riigikogu valimiste kandidaat);
  • 100 000 eurot, Nõo valla lasteaedade ventilatsioonisüsteemi projekteerimine ja ehitamine – vallavanem ja kandideerinud SDE nimekirjas (riigikogu valimiste kandidaat);
  • 100 000 eurot, Lääne-Nigula valla Risti põhikooli ehitus – ministri nõunik / volikogu liige Neeme Suur (riigikogu valimiste kandidaat). 

Läänemets kritiseeris VHK poputamist

Kommentaariumis reageeris Mölderi postitusele ka Läänemets ise, kes soovitas endisel keskkonnaministril lehti lugeda. Ta juhtis tähelepanu, et päästjaid ja politseinikke ootab ees ajalooline palgatõus, millega tema sõnul kompenseeritakse Keskerakonna valitsuste tegemata tööd. Samuti sujub plaanipäraselt piiriehitus.

«See, et lasteaedadesse ja koolidesse investeerimine keskerakondlastes segadust tekitab, ei tule ka ilmselt kellelegi üllatusena, eriti pealinna lastevanematele. Antud juhul oli tegu hädavajalike regionaalsete investeeringutega, sest kohalikud omavalitsused on mitmest kriisist kurnatud – pandeemia, põgenike vastuvõtt, energiahinnad, üldine hinna- ja ehituskulude tõus,» kirjutas Läänemets.

Läänemets kritiseeris ka asjaolu, et neli riigikogu erakonda eraldasid katuserahadest 99 000 eurot Vanalinna hariduskolleegiumiga seotud ühendustele. «Sel ajal kui riigikogulased annavad kuuekohalise summa raha Eesti kõige võimekama omavalitsuse kooli muusikamajale, on need investeeringud vajalikud selleks, et tagada väikelinnade ja maa-asulate lastele, noortele ning nende õpetajatele paremad, ohutumad ja ka tervislikumad olmetingimused,» kirjutas Läänemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles