Võrdõigusvolinikuks saab Christian Veske (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Võrdõigusvolinikuks saab Christian Veske.
Võrdõigusvolinikuks saab Christian Veske. Foto: Erakogu

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (RE) kinnitas soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinikuks Christian Veske. Uus volinik asub ametisse kolme kuu jooksul.

Veske ütles, et volinikuna on tema eesmärgiks töötada selle nimel, et Eesti oleks riik, kus inimesed sõltumata soost, rahvusest, nahavärvist, usutunnistusest, vanusest, võimalikust puudest, seksuaalsest sättumusest, saaksid elada täisväärtuslikku elu, kus diskrimineerimisel ei ole kohta.

«Soovin, et voliniku kantseleid nähakse usaldusväärse partnerina nii Eesti elanike, riigiametnike, sotsiaalpartnerite kui ka huvikaitse organisatsioonide silmis,» ütles Veske.

Sotsiaalministeeriumi kantsler Maarjo Mändmaa kommenteeris, et konkurss oli tugev ja tõi kokku väga häid eriala eksperte, kes soovisid seda olulist rolli täita. «Veske kasuks rääkisid senised kogemused, kus on ta on tegelenud võrdse kohtlemise poliitika planeerimisega nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt,» põhjendas Mändmaa.

Veske on töötanud Euroopa Soolise Võrdõiguslikkuse Instituudis (EIGE), sealhulgas instituudi esindajana Brüsselis. Valdkonnas alustas ta 2009. aastal soolise võrdõiguslikkuse peaspetsialistina. Tal on bakalaureusekraad Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledžist (klassiõpetaja ja inglise keele õpetaja põhikoolis) ning sotsiaalteaduse magistrikraad Tallinna ülikoolist (sotsioloogia).

Eelmine soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik oli alates 2015. aastast Liisa Pakosta, kes siirdus juulis 2022 juhtima muinsuskaitseametit, kust ta lahkus 16. oktoobril. Voliniku kantseleid juhtis vahepealsed neli kuud kohusetäitjana Siiri Grünbaum.

Sotsiaalministeerium kuulutas avaliku konkursi voliniku ametikohale välja oktoobri alguses. Kokku oli konkursil 16 kandidaati, kellest neljaosalise protsessi lõppvooru jõudis kolm inimest.

Läbida tuli dokumendivoor, eelintervjuud, testid ning esineda ekspertkomisjoni ees. Ekspertkomisjoni kuulusid Eesti Puuetega Inimeste Koja, võrdse kohtlemise ja soolise võrdõiguslikkuse valdkonna strateegiliste partnerite, Õiguskantsleri Kantselei, riigikantselei tippjuhtide kompetentsikeskuse ja soolise võrdõiguslikkuse nõukogu esindajad. Komisjoni juhtis ministeeriumi kantsler Maarjo Mändmaa.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku kantseleis töötab kuus inimest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles