FOTOD ⟩ Tallinna Linnateatri uus maja valmib järgmise aasta lõpuks

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy

Täna, Voldemar Panso sünniaastapäeval peeti Tallinna Linnateatri uue maja sarikapidu, kus linnapea Mihhail Kõlvart ja teatri direktor Mihkel Kübar võtsid Ehitus5ECO OÜ juhatuse liikmelt Margo Padarilt vastu hoone sarikapärja ning tänasid ehitajaid senise tehtud töö eest. Linnapea sõnul valmib teatrihoone 2023. aasta lõpuks.

Mihhail Kõlvart ütles oma sõnavõtus, et sel aastal sai Tallinna Linnateater sünnipäevaks uue hoone nurgakivi ning teatri asutaja ja legendaarse lavastaja Voldemar Panso sünniaastapäeval saab tähistada sarikapidu. «Veidi enam kui aasta pärast saame selles loos avada uue peatüki, sest valmib kauaoodatud teatrihoone. Nii põimub ühe kaasaja teatri sünnilugu selle kvartali 14. sajandisse ulatuva ajalooga,» rääkis Kõlvart.

Linnateatri uue maja ja ühtlasi kogu IX kvartali arenduse (Lai 23/25//Laboratooriumi 12) arendusprojekti käigus ehitatakse välja Laia ja Aida tänava vaheline kvartal koos Põrgulava laiendusega, millega saab ühtlasi korda üks väga oluline osa vanalinnas.

Muinsuskaitse nõudeid arvestades valmib teatrile kaks uut hoonet ja rekonstrueeritakse ka olemasolevad, nii et kahest sisehoovist moodustub terviklik kompleks. Uute saalide peasissepääsud tulevad Laia tänava ja Aida tänava nurgale, nii et teatri külastajal oleks võimalus läbida ka ajaloolist hoonestust, mis taastatakse võimalikult suures mahus.

«Unistus suure saaliga teatrimajast, mis ilmutas end juba 57 aastat tagasi, on tänaseks lähedal teostumisele. Teater ning meie publik igatseb ja on väga elevil uutest võimalustest, mis meile siin avanevad. Palju tööd on juba tehtud, palju on veel ees. Ja seda kõike ikka seepärast, et meie väärikas vanalinnas saaks ka tulevikus teatriime meid positiivselt üllatada,» ütles Linnateatri direktor Mihkel Kübar.

Uuenevast Põrgulavast saab omanäoline ja täiesti unikaalne 350-kohaline teatrisaal. Juurde tuleb ka üks täiesti uus black box tüüpi teatrisaal. Sisehoovi rajatakse vabaõhulava, mis võimaldab Linnateatril jätkata suveetenduste traditsiooni. Ka kõik teised mängupaigad tehakse korda. Ühtekokku lisandub ajaloolise IX kvartali väljaehitamisega teatrisse ja suvelavale kokku 620 kohta. Samas on kogu projekt kavandatud nii, et säiliks Linnateatrile omane intiimne keskkond ja näitlejate vahetu lähedus publikuga.

Ehitus5ECO juhatuse liikme Margo Padari sõnul on ehitustehnoloogiliselt ja logistiliselt kõige kriitilisemad ja keerukamad ehitustööd lõpetamisjärgus. «Hoonete kandetarindite rajamine, null-tsükli ehitus- ja lammutustööd on põhimahus tehtud ning välja on ehitatud tehnilised läbimurded erinevate majaosade vahel. Hetkel käivad katusetööd säilinud ajaloolise hoonestusega osades, hoonete siseste tehnosüsteemide paigaldus ja alustatud on viimistlustöödega. Ehitustööd on praegu graafikus ja objekti loodame kokkulepitud ajal üle anda,» selgitas Padar.

Ehitustööd kestavad kuni 2023. aasta detsembri lõpuni ning sisustuse ja tehnika paigaldustööd jätkuvad kuni 2024. aasta alguseni.

Linnateatri IX kvartali kaasajastamise kogumaksumuseks on üle 32 miljoni euro (käibemaksuta), millest 12,6 miljonit finantseerib riik ja ülejäänu Tallinna linn.

Hoonete ideekavandi autoriks on Salto AB OÜ, hooned projekteeris Salto Arhitektuuribüroo koostöös Projektipea OÜ-ga ja ehitustöid teostab Ehitus5ECO.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles