Vaktsiinikindlustus on tuleval aastal 15 senti doosi kohta

BNS
Copy
Koroonavaktsiin
Koroonavaktsiin Foto: Sille Annuk

Valitsus arutab neljapäeval vaktsiinide turustajatele vaktsiinikindlustusmakse määra kehtestamist 2023. aastaks, mis on eelnõu kohaselt 15 senti vaktsiinidoosi kohta.

Ravimiseaduse alusel peab vaktsiinikindlustusmakset tasuma vaktsiini maaletooja (turustaja) iga kasutamiseks turustatud vaktsiinidoosi eest. Maksekohustus tekib Eestis kasutamiseks turustatud vaktsiinidele ning nende all mõistetakse kõiki neid vaktsiine, mis ei ole turustaja poolt eksporditud või enne turustamist maha kantud, hävitatud või riigiasutustele tasuta näidisteks jagatud.

Vaktsiinikindlustusmakse määra arvutamise aluseks on järgmise kalendriaasta eeldatavate hüvitiste ning haigekassa ja ravimiameti menetluskulude koondsumma, mis jagatakse samal kalendriaastal eeldatavalt manustatavate vaktsiinidooside arvuga. Määra arvestamisel on arvesse võetud ka riigi kui Covid-vaktsiinide turustaja poolt riigieelarves ette nähtud summat 500 000 eurot vaktsiinikindlustuseks.

COVID-19 vaktsiinide turustajaks on 2023. aastal Eesti riik ning nende osas toimub kindlustuskulude katmine riigi poolt 2023. aasta riigieelarve eraldise arvelt.

Vaktsiinikindlustus on sundkindlustus, mille eesmärk on tagada vaktsineerimise tagajärjel tekkinud vaktsiinikahju hüvitamine õigustatud isikule, kui Eestis toimunud vaktsineerimise tagajärjel patsient sureb või patsiendil on tekkinud raske tervisekahjustus, mis kestab vähemalt neli kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles