Kose valla varjend saab generaatori

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Varjend. Pilt on illustratiivne.
Varjend. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Kose vald sai kätte diiselgeneraatori, mille soetas riigilt saadud kriisivalmiduse suurendamiseks mõeldud toetuse abil. Generaator paigaldatakse kohalikku kultuurikeskusesse, mida saab kriisiolukorras kasutada evakuatsioonipinnana.

Generaatori ühendamise järel saab Kose kultuurikeskusest nõuetele vastav evakuatsioonikoht, mis kriisiolukorras pakub varju ligi 160 inimesele. Kose vallavanema Demis Vossi sõnul on hoone keldris varasemast olemas varjumispaik-varjend. 

Varjendi kasutuselevõtuks on veel vajalik investeerida sundventilatsiooni süsteemi ehitamisse ja paigaldamisse. «Generaatori soetamise järel on vallal võimalik välja ehitada ventilatsioonisüsteem, mis loob 160 inimesele võimaluse pikemaajaliselt varjuda,» ütles Voss.

Kose vald loodab ventilatsioonisüsteemi valmis ehitada järgmisel või ülejärgmisel aastal riigipoolse kaasrahastuse abil.

Mobiilne generaator maksan ligi 22 000 eurot. Ühendusvõimaluste loomine olemasolevate süsteemidega maksab orienteeruvalt 11 000 eurot, ühendamise kulu kannab Kose vald.

Punabossidele mõeldud eliitvarjend

Kose vald on tuntud varjendirohkuse poolest, neist kuulsaim ja suurim on endise Kose teeninduskooli ehk tänase Kose kultuurikeskuse kinnistul paiknev ning Eesti NSV kõrgema juhtkonna majutamiseks mõeldud ligi 2500 m² suurune varjend, kuhu täna tehakse giidituure.

Varjend ehitati 1982–1983 ning kuni 1991. aastani oli see väga heas korras.

1993. aastal pidas Mart Laari valitsus seal ka teadaolevalt ainsa varjendis peetud valitsuse istungi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles