Jäljed lumel reetsid Jõgevamaal sarivarga pelgupaiga

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Jäljed lumel. Foto on illustratiivne.
Jäljed lumel. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees/Scanpix

Politsei pidas kinni 65-aastase mehe, keda kahtlustatakse Jõgevamaal toime pandud sissemurdmistes ja vargustes.

Viimastel kuudel on Mustvee ja Kasepää kandis aset leidnud mitu sama käekirjaga sissemurdmist suvilastesse, kust on varastatud nii tööriistu, ikoone kui teisi esemeid.

Eriasjade uurija Tarvo Aas kirjeldas, et uurimisel oli väga palju abi kohalikest inimestest, kes nii mõnelgi juhul andsid teada kahtlasest liikumisest, mis aitas kahtlustatavat kuumadel jälgedel tabada.

«Nii näiteks sai politsei möödunud nädalal teate, et Kasepää külas ühes majas on märgata kahtlast liikumist. Sündmuskohale parasjagu kõige lähemal olnud piirivalvepatrullil õnnestus lumelt jälgi lugedes kahtlustatavale järgneda, nii et kilomeeter eemal peeti ta kinni. Kuriteos kahtlustatavaks osutus 65-aastane kohalik mees, keda kahtlustatakse mitmes teiseski viimasel ajal sealkandis toime pandud varguses,» kirjeldas uurija.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Laura Jõgisoo taotlusel võeti kuritegudes kahtlustatav mees esialgu kuni kaheks kuuks vahi alla. «Kriminaalmenetluse käigus kogume täiendavaid tõendeid, et teha kindlaks, milliste vargusjuhtumitega kahtlustatavat veel seostada on võimalik. Meest on varem kriminaalkorras karistatud ja eelmise aasta suvel vabanes ta vanglast. Kogutud tõendite põhjal on alust arvata, et ta asus pool aastat pärast vabanemist paraku taas kuritegelikule teele, näidates sellega, et ta ei soovi vabaduses seaduskuulekalt käituda. Seetõttu taotlesime edasiste kuritegude ärahoidmiseks kohtult luba tema vahistamiseks,» ütles Jõgisoo.

Politseiuurija lisas, et osaliselt õnnestus tagasi saada ka varastatud kraami, nagu mootorsaage, tööriistu ja teisi esemeid. «Murekohaks aga on, et kuna osa inimesi käib ses piirkonnas ainult suvitamas, ei ole meil täit ülevaadet sellest, kuhu veel on sisse murtud ning millist kahju tekitatud. Seega palume, et siinsed suvitajad laseks võimalusel oma kinnistu üle kontrollida veendumaks, et nende juurde pole sisse murtud. Kui seda on siiski tehtud, palume kindlasti teavitada ka politseid.»

Politsei tuletab meelde, et suvilast või maakodust mõneks ajaks lahkudes tuleks hinnalisemad esemed enesega kaasa võtta. «Kasu toob seegi, kui hoiate lähedasi suhteid naabritega, kes teie elamul silma peal hoiavad, aitavad kokkuleppel postkasti tühjendada ning lumerohkel talvel ka majani viivalt teelt veidi lund puhastada, nii et varastele ei jääks signaali sellest, millised hooned hooajaväliselt tühjana seisavad,» soovitas politseiuurija Tarvo Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles