FOTOD ⟩ Tallinnas lõppes maailma üks suurimaid küberõppusi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Tallinnas lõppes täna viiepäevane NATO ja partnerriikide küberõppus Cyber Coalition 2022, mis on üks suurimaid samalaadseid koostööharjutusi kogu maailmas

Sihtasutuse CR14 ruumides esmaspäeval alanud NATO küberõppuse eesmärk oli tugevdada NATO liitlaste ja partnerite võimekust kaitsta oma võrke ja koostööd küberruumis.

Viieteistkümnendat korda toimuvast õppusest võttis osa tuhatkond küberkaitsjat 26 NATO liikmesriigist, samuti Soomest, Gruusiast, Iirimaalt, Jaapanist, Rootsist, Šveitsist. Vaatlejana osales ka Lõuna-Korea. Õppuse käigus mängiti läbi reaalseid väljakutseid nagu näiteks küberrünnakuid elektritaristule ja NATO liitlasvägedele operatsioonide olukorras.

Õppuse juhataja, Ameerika Ühendriikide mereväe kaptenleitnant Charles Elliott rääkis, et õppus võimaldab NATO liitlastel tugevdada oma võimekust kaitsta infotehnoloogia võrgustikke küberrünnakute vastu ja vahetada infot küberrünnakute kohta reaalajas liitlaste ja partneritega. Lisaks küberkaitsele harjutati õppusel ka kollektiivseid vasturünnakuid.

Uuendusena katsetati tänavusel õppusel tehisintellekti küberkaitseks ja ka küberrünnakute korraldamiseks.

Cyber Coalitionit on korraldatud Eestis alates 2013. aastast, lisaks liituvad osalejad CR14st juhitava õppusega virtuaalselt teistest pealinnadest ja asukohtadest.

CR14 on kaitseministeeriumi asutatud sihtasutus, millel on olemas küberharjutusvälja taristu. CR14 eesmärk on kaitsevaldkonna küberjulgeoleku alane teadus- ja arendustegevus, küberjulgeolekualase rahvusvahelise koostöö edendamine, väljaõppe korraldamine ning küberjulgeolekualaste teenuste osutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles