REPORTAAŽ Kas sina oled juba munka talvel toitnud?

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Mõni annetaja lähenes mungale põlvili. Sõltumata lugupidamise väljendamise viisist pälvisid vastu tänupalve, milles almuse toojale loodeti pikka iga ja haiguste kadumist. 
Mõni annetaja lähenes mungale põlvili. Sõltumata lugupidamise väljendamise viisist pälvisid vastu tänupalve, milles almuse toojale loodeti pikka iga ja haiguste kadumist. Foto: Sander Ilvest

Olgugi et paalikeelsete Buddha õpetuste edasiandmine läänemaistele inimestele on keerukas ülesanne, kiirgab eesti soost budistlikult mungalt ootamatut soojust ning tundub, et viibime jäise talve asemel hoopis kusagil lõunamaises leitsakus.

Juba kaks kuud on Tallinna vanalinnas tegutsenud tempel. Budistlik tempel Bodhi, täpsemalt iidse theravāda koolkonna oma. «Rahu elab siin ja praegu,» ütlevad valged kirjad klaasaknal, millest Olevimäe tänaval kiirustajal küll kerge mööda ­rutata. Vast ainult kell viis ­hommikul, siis kui uksed avatakse hommikuseks meditatsiooniks, tõmbaks keset ­altarit hubisevate küünalde valguses talitav oranžis rüüs mungakogu ­kergemini ­tähelepanu.

Kuid linn on sel ajal kottpime ja tühi. «Ei saa öelda, et tempel hommikuse meditatsiooni ajal rahvast ­puupüsti täis oleks,» ütleb Eesti Theravaada ­Sangha Kloostri peamunk Andrus Kahn ehk Auväärne Ṭhitañāṇa bhikkhu ja ­naerab. Ta naeratab üldse sageli.

Copy
Tagasi üles