Arstid: valitsus ei anna töörahu tagava kollektiivlepingu katteks raha (2)

BNS
Copy
Operatsioonil.
Operatsioonil. Foto: Maanus Kullamaa

Eesti Arstide Liidu üldkogu nendib laupäeval Viljandis vastu avalduses, et kuigi elutähtsa tervisevaldkonna töötajad peavad saama väärilist tasu, mis hüvitab ka tervist ja eraelu ohustava töö, tegutsevad riigijuhid sootuks vastupidi ja keelduvad eraldamast piisavalt raha töörahu tagava kollektiivlepingu katteks

«Peamiselt tervishoiutöötajate puuduse tõttu ei ole kvaliteetne arstiabi kogu Eestis enam ühetaoliselt kättesaadav. Süveneb elukohast ja rahalistest võimalustest sõltuv ebavõrdsus,» viitavad arstid riigikontrolli hoiatusele. «Tervishoiutöötajate juurde saamiseks ei ole kergeid ega kiireid lahendusi. Eelkõige tuleb hoida olemasolevaid arste ja õdesid ning luua neile võimalikult head töötingimused. Maailma Terviseorganisatsioon tõstab tervishoidu tugevdavate meetmetena esile meedikute tervise parandamise ning töö ja eraelu tasakaalu tagava töökorralduse.»

«Teadusuuringud tõendavad, et öötöö kahjustab nii vaimset kui füüsilist tervist, nädalavahetustel ja pühade ajal töötamine tähendab loobumist perega koos olemisest. Elutähtsa tervisevaldkonna töötajad peavad saama väärilist tasu, mis hüvitab ka tervist ja eraelu ohustava töö,» seisab avalduses. «Kahjuks tegutsevad riigijuhid praegu vastupidi, keeldudes eraldamast tervishoiuvaldkonnas töörahu tagava kollektiivlepingu katteks piisavalt rahalisi vahendeid.»

Arstide liit leiab, et solidaarse meditsiinisüsteemi säilitamiseks on kiiresti vaja poliitilisi otsuseid, et suurendada tervishoiu rahastamist ja määrata riiklike standarditega, millisel tasemel arstiabi peab olema kättesaadav kodu lähedal, maakonnakeskuses või piirkondlikus haiglas. Ka tervishoiusüsteemi koormust saab vähendada, kui inimesed teadvustaksid, et nad vastutavad enda tervise eest eelkõige ise. Saame ennetada haigusi sõeluuringutel osaledes, nakkushaiguste vastu vaktsineerides ja lapsi tervisekontrolli viies.

Samuti soovitavad arstid mitte uskuda muinasjutte niinimetatud vähemohtlikest uimastitest ja nikotiinitoodetest või kasulikest alkoholikogustest. Haigestudes on tervislik usaldada teaduspõhist meditsiini.

«Eesti arstkond avaldab sügavaimat austust ja toetust Ukraina rahvale, kes võitleb meie kõigi vabaduse eest. Haiglaid pommitades mõrvavad Vene agressorid vastsündinuid ja patsiente, kuid nad ei suuda murda Ukraina arste, kes on jäänud kindlaks arstieetika põhimõtetele ja päästavad elusid ka võimatutes tingimustes,» kirjutab arstide liidu üldkogu. «Eesti on Ukrainasse saatnud välihaiglaid, kiirabiautosid ja meditsiinitarvikuid, meie arstid hoolitsevad sõjapõgenike tervise eest. Me ei tohi sõjaga harjuda ega aitamisest väsida. Kutsume üles kõiki inimesi Ukrainat abistama.»

Arstid tunnustavad Eesti riigi panust julgeolekusse ja kriisiplaanide koostamisse. Arstide ülesanne kriitilises olukorras on aidata kannatanuid ja säilitada samal ajal hädavajalik toimiv arstiabi kogu elanikkonnale. Suurima panuse riigi ja kaaskodanike kaitsmisel saavad arstid anda oma erialast tööd tehes. Ühtlasi vajavad arstid enda sõnul riigilt konkreetset ja ajakohast teavet, millist valmisolekut arstidelt ja kogu meditsiinisüsteemilt oodatakse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles