PPA tõstab seirevõimekust Narvas: luuakse radaripositsioonid ja drooniseire (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti-Venemaa piir.
Eesti-Venemaa piir. Foto: Konstantin Sednev

Piiriturvalisuse tõstmiseks plaanib politsei- ja piirivalveamet (PPA) rajada Ida-Virumaale täiendavad 15 radaripositsiooni ning luua kaasaegse drooniseirevõimekuse, mille tulemusel saadakse idapiirist reaalajas täielik ülevaade.

«Täna on Narva jõepiirist seiretehnikaga kaetud umbes 70%, mis ei ole piisav ega anna piirivalvuritele täit ülevaadet piirialal toimuvast. Nii on kogu idapiiri väljaehitamise projekti üheks osaks olnud see, et ka Narva suunal saaks tagatud täielik seirevõimekus,» rääkis Ida prefekt Tarvo Kruup.

Selleks plaanib PPA lähiaastatel Ida-Virumaale piiriäärsele alale rajada 15 uut radaripositsiooni ning luua eraldi droonituvastuse ja droonitõrje süsteemi, mis koosneb nii radarist kui teistest kombineeritud süsteemidest ning selle juurde käivast piiritaristust.

Vajaminevate radaripositsioonide rajamiseks soovib siseministeerium kohalikelt omavalitsustelt osta selleks sobivaid kinnistuid.

Riik tahab võõrandada endise tankimonumendi aluse maa

Siseministeeriumi siseturvalisuse asekantsler Veiko Kommusaar märkis, et droonituvastuse ja tõrjevõime süsteem aitab tõsta piiriturvalisuse uuele tasemele.

«Meie piir on praegugi hästi valvatud ja julgeolek tagatud, kuid tänu drooniseirele ja tõrjele muutub peagi veelgi paremaks. Selleks ongi meil vaja täiendavat seirepositsiooni Narva jõe äärde. Parim asukoht selleks Narva linna ja Narva-Jõesuu vahelisel alal on nn tankialune maa, mille kohta siseministeerium tegi Narva linnale ettepaneku see maa riigile võõrandada,» selgitas Kommusaar.

«See kinnistu on sellise nõudliku süsteemi rajamiseks väga sobilik, kuna paikneb piiriäärsel alal, võimaldab head nähtavust ja ligipääsu, on piisavalt suur ning võimaldab jälgida pikki vahemaid lisaks maismaale osaliselt ka Narva lahel ja merel,» lisas Kruup.

Samal ajal peab siseministeerium Kommusaare kinnitusel läbirääkimisi Narva ja Narva-Jõesuu omavalitsustega, et omandada veel kinnistuid, kuhu on soov rajada täiendavaid radaripositsioone.

Kui ebaseaduslike piiriületuste arv on aastate lõikes püsivalt ühtlasel tasemel, siis drooniga toime pandud piiririkkumiste kasv on oluliselt kasvanud ning ainuüksi selle aasta kümne kuuga tuvastasid piirivalvurid Ida-Virumaal piiriäärsel alal 106 kooskõlastamata droonilendu, mille seas oli nii teadmatusest toime pandud rikkumisi, aga ka mitu piiriülese kuritegevuse juhtumit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles