Letipea ja Mahu rahvas seisab tuumajaama tulekule vastu allkirju kogudes (2)

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Letipea elanikud ja külalised hindavad rannaküla kaunist loodust.
Letipea elanikud ja külalised hindavad rannaküla kaunist loodust. Foto: Peeter Langovits

Lääne-Virumaa Viru-Nigula valla külade elanikud, maaomanikud ja omavalitsusega seotud inimesed alustasid veebikeskkonnas allkirjade kogumist, et öelda välja oma seisukoht Fermi Energia poolt kavandatava tuumajaama võimaliku asukoha osas Letipeal ja selle lähiümbruses.

Aktsiooni «Ei tuumajaamale Letipeal!» korraldajad kirjutavad pöördumises, et said oktoobri lõpus avaliku uudisvoo kaudu teada Fermi Energia plaanist alustada Letipea külas ehitusgeoloogilisi uuringuid, millega soovitakse selgitada ala sobivust väikereaktori rajamiseks. Varem sellest asukohast kuskil juttu polnud.

Selline uudis tuli põhjaranniku külade rahvale ootamatu ja ebameeldiva üllatusena. Fermi Energia esindajate kohtumisel Letipea ja Mahu küla elanikega selgus, et kumbki küla ei soovi mingitel tingimustel tuumajaama rajamist oma territooriumile ega selle lähedusse.

Nende seisukohti eraettevõte kuulda ei võtnud, tellides inseneribüroolt Steiger uuringu, mille tegemist rahastatakse läbi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse rakendusuuringute programmi. Seda olukorras, kus arendatav tehnoloogia ei ole veel riiklikku heakskiitu pälvinud.

Petitsiooni algatajad kirjutavad samuti, et nende jaoks on küsitav kogu senine asjaajamine, mis puudutab Letipea valimist võimalikuks tuumajaama asukohaks. Oma selget seisukohta ses küsimuses kinnitavad külade elanikud ja maaomanikud allkirjadega, mida oli teisipäeva õhtuks rahvaalgatusele andnud 151 inimest.

Fermi Energia: uuringud pole tuumaenergia kasutuselevõtu otsusega seotud

Fermi Energia kommunikatsioonijuht Mihkel Loide märkis, et ettevõte langetab tehnoloogiavaliku 2023. aasta veebruariks ning põhimõttelise otsuse tuumaenergia kasutuselevõtuks teeb riigikogu pärast tuumaenergia töögrupi raporti valmimist, mille tähtaeg on 2023. aasta lõpp.

«Kumbki neist otsustest ei ole otseselt seotud ehitusgeoloogilise eeluuringuga, kuna maa-ala ehituslikku sobivust on vaja hinnata sõltumata valitavast tehnoloogiast,» lausus Loide. «Ka asukohavalik jaamale toimub riikliku eriplaneeringu käigus.»

Mis puutub praegu tehtavaid ehitusgeoloogilisi uuringuid, siis on Loide kinnitusel andnud nendeks kooskõlastuse nii maa valdaja RMK kui ka Viru-Nigula vallavalitsus.

Kogu jaama rajamisprotsessiga saab lähemalt tutvuda Fermi Energia kodulehel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles