Scholz: Venemaa tuumaoht vähenes tänu rahvusvahelisele survele

Copy
Olaf Scholz.
Olaf Scholz. Foto: Ludovic Marin/Scanpix

Ukraina konfliktis on tuumarelvade kasutamise oht vähenenud tänu Venemaale avaldatud rahvusvahelisele survele, hindas neljapäeval väljaandes Funke avaldatud intervjuus Saksamaa kantsler Olaf Scholz.

«Üks asi on praeguseks muutunud: Venemaa on lõpetanud tuumarelvade kasutamisega ähvardamise. Vastuseks rahvusvahelise üldsuse punasele joonele,» sõnas Scholz.

Küsimusele, kas tuumaeskalatsiooni oht on ära hoitud, vastas Scholz: «Praegu oleme sellele vaid piiri pannud.»

Saksamaa juht kiitis muu hulgas hiljutist visiiti Hiinasse, mis on arengutele kaasa aidanud.

«Minu Pekingi visiidi ajal väljendasime Hiina president Xi Jinping ja mina ühiselt arvamust, et tuumarelvi ei tohi kasutada. Varsti pärast seda kinnitasid ühenduse G20 riigid seda seisukohta,» rääkis kantsler.

Scholz polnud intervjuu andmise ajal ilmselt veel kuulnud Venemaa presidendi Vladimir Putini viimaseid väljaütlemisi tuumarelvade teemadel, mille USA juba hukka mõistis.

«Me arvame, et igasugune lõdva sõnakasutusega jutt tuumarelvadest on täiesti vastutustundetu,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price, kes keeldus Putinile otse vastamast.

Putin rääkis varem päeval muu hulgas, et Venemaa tuumajõud on arenenumad kui ühelgi teisel riigil maailmas, kuid Moskva ei kavatse «tuumarelvaga vehkida». Putin lisas, et Moskva võib tuumarelvi kasutada üksnes vastuseks vaenlase löögile.

«Tuumasõja oht... Teil on õigus. Selline oht kasvab, mis siin pattu salata,» rääkis Putin kolmapäevasel koosolekul.

Vene presidendi sõnul ei kavatse Venemaa siiski kasutada tuumarelva esimesena, sest peab seda üksnes kaitsevahendiks.

Scholzilt küsiti ka Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni vastuoluliste kommentaaride kohta, mille kohaselt oleks vaja anda Venemaale «oma julgeolekugarantiid päeval, mil riik naaseb läbirääkimiste laua taha».

«Praegu on prioriteet, et Venemaa lõpetaks kohe sõja ja viiks oma väed välja,» sõnas Scholz.

«Tõsi, küsimus on siis selles, kuidas me saavutame Euroopa julgeoleku. Muidugi oleme valmis rääkima Venemaaga relvastuskontrollist Euroopas. Pakkusime seda enne sõda ja see seisukoht pole muutunud,» kinnitas kantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles