USA suurendab kohalolekut Eestis (3)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Ameeriklastelt saabuv täiendav liitlasüksus on järjekordne näide Washingtoni pühendumusest liitlaste julgeoleku tagamisele. Küll väiksema kaliibriga, aga sama mõttega tour de force’i sai näha 2017. aasta veebruaris, kui USA dessantväelased korraldasid Ida-Virumaal talvemarsi. Retk päädis toona ühispildiga Narva linnuses, taamal Ivangorodi linnus. See sümboolne samm ei jäänud Moskva kriitikata, nii et ilmselt pillutakse ka värske uudise kohta teisel pool Narva jõge uusi nooli.
Ameeriklastelt saabuv täiendav liitlasüksus on järjekordne näide Washingtoni pühendumusest liitlaste julgeoleku tagamisele. Küll väiksema kaliibriga, aga sama mõttega tour de force’i sai näha 2017. aasta veebruaris, kui USA dessantväelased korraldasid Ida-Virumaal talvemarsi. Retk päädis toona ühispildiga Narva linnuses, taamal Ivangorodi linnus. See sümboolne samm ei jäänud Moskva kriitikata, nii et ilmselt pillutakse ka värske uudise kohta teisel pool Narva jõge uusi nooli. Foto: Georgi Beltadze

Kaitseministeerium teatas eile, et Ameerika Ühendriigid saadavad nii Eestisse kui ka teistesse Balti riikidesse juba lähinädalatel sõdureid juurde.

USA saadab Eestisse jalaväekompanii ja HIMARSi mitmikraketiheitjaga üksuse, samuti vastava juhtimisvarustuse ja -süsteemid. Üksused osalevad koos Eesti kaitseväega ühistel õppustel, et suurendada koostegevusvõimet, ja on valmis vajaduse korral Eestit kaitsma. Eesti ja USA relvajõud teevad koostööd ka NATO raamistikus diviisi struktuuri loomiseks. Eesti liitub kõrgelt tunnustatud U.S. Warfighteri programmiga, mis koosneb õppuste seeriast ja lõpeb sertifitseerimisõppusega sellel osalevatele korpustele ja diviisi üksustele.

Kaitseväe juhataja Martin Heremi sõnul võib edaspidi rääkida USA jalaväepataljonist meie kaitseplaanis. 2025. aastal Eesti relvastusse jõudva mitmikraketiheitja HIMARSi ameeriklaste isikkoosseis hakkab aga välja õpetama meie HIMARSi isikkoosseisu. Herem märkis: «HIMARSi üksus koosneb raudselt rohkem kui kümnest mehest. Ja ma arvan, et umbes 30 protsenti sellest üksusest on ka naisterahvad.» Eesti ostab 2025. aastaks ameeriklastelt enam kui 200 miljoni dollari eest kuus HIMARSi süsteemi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles