Parempoolsed: Eestist peab saama kõige korruptsioonivabam riik maailmas

BNS
Copy
Erakonna eesmärgid.
Erakonna eesmärgid. Foto: Parempoolsed

Parempoolsed kinnitasid korruptsioonivastase tegutsemise põhimõtted 2023. aasta riigikogu valimiste programmiks, seades esikohale poliitilise korruptsiooni väljajuurimise.

Parempoolsed leiavad, et erakondade rahastamine tuleb muuta läbipaistvaks, tuleb lõpetada katuserahade maksmine ja valitsuse poliitiline ühiskassa ning teha avalikud teenused ja menetlused reaalajas jälgitavateks.

Parempoolsed kinnitasid korruptsioonivastase tegutsemise põhimõtted 2023. aasta riigikogu valimiste programmiks, seades esikohale poliitilise korruptsiooni väljajuurimise.

«Parempoolsed seisavad vaba ühiskonna eest ja isikuvabaduste kaitsel. Korrumpeerunud riigis ei ole vabadused kunagi kaitstud, meil ei saa olla vaba ja korrumpeerunud ühiskond üheaegselt,» ütles Parempoolsete esimees Lavly Perling. «Seepärast sõnastasime oma valimisplatvormi üheks eesmärgiks, et Eestist peab saama kõige korruptsioonivabam riik maailmas. Praegu oleme korruptsiooni tajumise indeksis kolmeteistkümnendal kohal ning sellega rahulduda ei saa.»

Erilist rõhku panevad Parempoolsed poliitilisele korruptsioonile, et juhtida Eesti eemale ohtlikult teelt, kus poliitikuid võib osta. Parempoolsete kava hõlmab muuhulgas erakondade rahastamise järelevalve suurendamist, sealhulgas erakondadega seotud ühenduste ning varjatud rahastamise osas. Samuti on Parempoolsete eesmärk katuserahade maksmise ja valitsuse poliitilise ühiskassa lõpetamine.

Parempoolsed usuvad, et kõige parem relv korruptsiooni vastu on ennetamine. Selleks tuleb kogu avaliku sektori asjaajamine lihtsamaks ja läbipaistvamaks muuta, et suureneks elanike usaldus ja väheneksid riived õiglustundele. See tähendab vähem bürokraatiat ning andme- ja vajaduspõhist lähenemist, kus poleks ruumi kallutatud otsustele.

«Infoajastul saab ja peab riik pakkuma sama head teenust nagu erasektor. See tähendab, et igaüks peaks saama oma detailplaneeringu või ükskõik millise muu taotluse menetlust jälgida reaalajas, nagu täna saame jälgida postipaki teekonda. Usun, et läbipaistvus muudab iga asjaajamise kiiremaks ja tõhusamaks,» ütles Perling. «Lisaks tuleb luubi alla võtta tippametnike rotatsioon, kaasajastada konkursside läbiviimine ning takistada korruptsiooni neis valdkondades, kus seda sageli näha ei osata, näiteks tervishoius.»

Parempoolsete sõnul muudab igasugune korruptsioon riiki ja selle elanikke vaesemaks ehk ühiskonnas, kus ringkäendust ja mõjuvõimuga seotud toitumisahelaid soositakse, kaotavad absoluutselt kõik. «Langeb usaldus, välisinvesteeringud kuivavad kokku, majandus nõrgeneb, lahkuvad talendid, suureneb kuritegevus ning kasvavad kulud nii riigile, maksumaksjale kui ühiskonnale tervikuna,» tõdesid Parempoolsed.

Parempoolsete kinnitusel pole korruptsiooni ja ebaausate praktikate vastu võitlemine mitte ainult põhimõtteline küsimus, vaid vahetult seotud eesmärgiga muuta Eesti jõukaks ja konkurentsivõimeliseks riigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles