Hiiumaa on sarnaselt Saaremaaga seadnud üles evakuatsioonipunkti

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Hiiumaa vallavanem Hergo Tasuja.
Hiiumaa vallavanem Hergo Tasuja. Foto: Sander Ilvest

Ehkki suurem osa tormist on mõistagi Saaremaale koondunud, on peamurdmist ning väljakutseid Hiiumaa vallavanema Hergo Tasuja sõnul ka neile jagunud ning peamised mured, nagu muljalgi, on elektrikatkestused ja teede läbitavus.

Hiiumaa vallavanem Hergo Tasuja sõnas hommikul kella 11 paiku, et Hiiumaal läks tuuliseks üsna varahommikul ning saarel on terve esmaspäeva vältel Elektrilevi andmete järgi vooluta klientide arv varieerunud 800 ringis. 

«On kaks piirkonda – Salinõmme piirkond ja Kõpu poolsaar –, kus on elektriühendus olnud kaks ööpäeva varsti juba ära. Seal on ilmselt inimestel tuju kõige hapum. Elektrilevi prognoosi järgi võib Kõpu poolsaarel vabalt veel paar päeva aega minna, enne kui ühendus taastatud saab.

Mujal on elektrikatkestused olnud vahelduva eduga ja ülejäänud saarel sai eilsega ringi peale ehk ühenduse taastatud. Täna on tekkinud uusi katkestusi, aga need on olnud lühiajalised ja kiiresti korda saadud. Aga oleme ka valmis selleks, et tänase päeva jooksul neid katkestusi tekib erinevates piirkondades juurde,» sõnas Tasuja.

Elektrivõrgu olukord Hiiumaal kell 11.
Elektrivõrgu olukord Hiiumaal kell 11. Foto: Elektrilevi

Vallavanem rääkis, et hiidlasi tuleb tunnustada, sest üldiselt on oldud ise ettevõtlikud ja saadud hakkama. «Arvestades, et Hiiumaa on metsane maakond, siis meil tuult jagub. See on peaaegu iga-aastane teema, et kusagil puud murduvad ja elektrikatkestused meid tabavad. Selles suhtes ollakse pigem valmis ja igas majapidamises on puukütte võimalus olemas. Aga selge on see, et mida pikemalt elekter ära on, seda keerulisemaks läheb ja seda halvemaks ka tuju.» Ta lisas, et kogukond ise aitab ja hoiab kokku. 

«Omavalitsuse sotsiaaltöötajate kaudu on siin oldud valmis reageerima ja nad on püüdnud ise pilti ette saada, et mis seis on nendega, kes on potentsiaalsed hädalised ehk üksi elavad inimesed.»

Avati evakuatsioonipunkt

Valla kriisikomisjon kogunes nii pühapäeva hommikul kui ka esmaspäeva pärastlõunal. Kell 16 sõnas Tasuja, et kriitilisuse mõttes on seis sarnane nagu hommikul. 

«Oleme siin kohati olnud mures, kui on välja langenud mõni piirkond, kus on kortermajad, sest seal üldjuhul on vaid elektriküte. Aga suuremas pildis on endiselt Kõpu poolsaar murekoht.»

Tasuja tõi välja, et Kõpu koolimajas avati täna laadimispunkt, mis on avatud hommikust õhtuni ning inimesed saavad seal enda elektriseadmeid laadida. Nii mõnigi on seda võimalust tema sõnul ka juba kasutanud. 

Kõpu koolimaja asub Päikese kinnistul, Kõpu külas. Laadimispunkt on koolimaja fuajees (hoovi sõites parempoolne hoone).

«Elektri osas loodame, et elektrilevi rikkebrigaadid suudavad võimalikult tõhusad olla, aga eks me saame aru, et loodus palju takistab.» Tema sõnul tuleb meeles pidada, et teedel on eriolukord ning on aus öelda, et nad ei suuda kõiki teid lahti hoida. Kärdla vahel käib tõesti tihedam lumelükkamine, kuid mujal tuleb hiidlastel Tasuja sõnul arvestada, et kuni varahommikuni on keeruline seis ja teed võivad olla läbimatud. 

«Reageerimise mõttes vaatame olukorra- ja situatsioonipõhiselt, aga soovitame kodus püsida ja homme kas ennelõunal mitte tööle minna või võimalusel kogu päev kaugtööd teha. Koolid on meil homme kaugõppel,» ütles Tasuja.

Vajaduse korral võta ühendust oma osavalla vanemaga. Osavalla vanemate kontaktid on leitavad Hiiumaa valla kodulehelt.

Vallavanem lisas, et nad on valmis seadnud veel evakuatsioonipunkti, et kui näiteks kellelgi, kes on Kärdlas tööl, ei ole võimalik koju maapiirkonda liikuda, oleks võimalik öösel korralikus voodis end välja puhata. Samamoodi ollakse tema sõnul valmis, kui on vaja kedagi õhtul evakuatsioonipunkti veel kaugemalt transportida.

Esmaspäevane maru tekitas valla jaoks ka mõttekoha, millega pärast kriisi toimetama hakata: «Hiiumaalt tuleb veel seda ootust Elektrilevi ja riigi tasandile suunata, et tormile soodsates piirkondades tuleb senisest kiiremini hakata elektriliine maakaablitesse viima, sest see sama Kõpu poolsaar on üks selline koht, kus elektrikatkestused on suhteliselt tihedad. Põhjus just seesama, et metsa on palju ja puud on elektriliinidele lähedal».

Veidi pärast kella kümmet hommikul teatas TS Laevad, et tormi tõttu on parvlaevaühendus Rohuküla-Heltermaa liinil katkenud. «Tugevate tormituulte ja madala mereveetaseme koosmõjuna on Hiiumaa liinil parvlaevaliiklus peatunud.»

Uuendatud info kohaselt toimuvad reisid liinil taas Rohukülast alates kella 19st. Parvlaev väljub vastavalt graafikule 19 ja 22 Rohukülast ja 20.30 Heltermaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles