ERISAADE ⟩ Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk: Elektrilevi peaks küll peeglisse vaatama

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy
Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk
Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk Foto: Ekraanitõmmis

Elektrilevi andmetel oli lumetorm jätnud esmaspäeva õhtupoolikuks kogu Eestis elektrita 10 703 majapidamist, neist 7200 Saaremaal. Saare 5230 majapidamisel kadus elekter juba reede öösel ja mõnel pole voolu koguni eelmisest kolmapäevast.

«Olukord läheb üha kriitilisemaks ja inimestel hakkab lootus kaduma,» ütles Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk esmaspäeval Postimehe erisaates. Eriti käib see nende maapiirkondade majade kohta, mida köetakse elektriga, kus puuduvad ahjud ja keskküte.

Vallavanema sõnul saabus kriis juba laupäeva hommikul. Parvlaevaliiklus mandri ja Saaremaa vahel õnneks ei katkenud, samas aga teevad muret lumme kinni jäänud autod. «Tuisuga seiklema läinud autojuhid jäävad jalgu päästjatele ja traktoristidele, kes lund lükkavad, nii et kel vähegi võimalik, püsige kodus,» lausus Tuisk.

Seal, kus saarel elekter olemas, tegid koolid esmaspäeval uksed lahti, kuid lapsevanematel soovitati lapsed siiski koju jätta. Teisipäeval on kõik koolid ja lasteaiad Saaremaal kinni. Kuressaares avatakse valvelasteaiad, et eesliinil töötavad lapsevanemad ei peaks koju jääma.

«Teine suur mure on meil kortermajade elanike veevarustusega,» lausus Tuisk. Mustjalas, Kärlas ja Sõmeral kadus elekter reedel ning sestpeale on sealkandis ka veevärk ja kanalisatsioon rivist väljas. «Anname seal praegu vett kahe tunni kaupa, õhtul natuke pikemalt, sest muidu ei saa kanalisatsiooni töös hoida,» mainis vallavanem.

Saaremaa vald lubas elektrita jäänud elanikele, et viib nad vajadusel kuhugi sooja, ent seni pole keegi selleks soovi avaldanud, eelistades ümber asuda sugulaste-tuttavate juurde. Ukraina põgenike majutuskohas Sõmeral õnnestus soojusssõlmed kiiresti ümber ehitada, nii et seal saadi keskküte taas toimima. Osa Kogulas elavaid Ukraina sõjapõgenikke toodi Kuressaare ametikooli ühiselamusse.

Vallavanem kiitis Kaitseliitu, kes andis vallale generaatoreid ja käis abiks teid puhastamas. «Seevastu Elektrilevi peaks küll peeglisse vaatama, sest nende esialgne reageering oli ülikehv,» nentis Tuisk, kelle sõnul said nad laupäeval Elektrilevilt info, et samaks õhtuks on Saaremaal rikked kõrvaldatud – tegelikult aga oli selleks ajaks elektrita veel rohkem inimesi ja rikkeid tuli aina juurde. Esmaspäeva hommikuks oli elektrita majapidamisi Saaremaal veel rohkem kui laupäeva õhtul.

Tuisu sõnul tunnistas Elektrilevi hiljem ka ise, et nad oli liiga optimistlikud ega hakanud katkestusi kohe suurte jõududega likvideerima. «Laupäeva hommikul pakkusime neile tehnikat, ent pühapäeva hommikul selgus, et nad tegid ikka veel midagi ka jalgsi liikudes,» ütles vallavanem, kelle hinnangul alahindas Elektrilevi kriisi.

Praeguseks on toodud mandrilt kohale lisabrigaade ja droone, mis kaardistavad kahjustatud kohti liinidel. Nüüd on ka öeldud, et heal juhul saab elektri kõikjal saarel tagasi kolmapäeva õhtuks.

KOMMENTAAR

Mihkel Härm, Elektrilevi juht

Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm
Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm Foto: Urmas Luik

Oleme tegelenud rikete likvideerimisega 24/7. Ei saa öelda, et oleme sellega viivitanud. Küll aga tunnistan, et kui tegime reede õhtul, laupäeva hommikul riskihinnangut, läks see meil veidi valesti. Ilmaennustusest oli siis näha, et tuult ei tõsta Saaremaal enne esmaspäeva, seepärast mõtlesime, et saame nädalavahetusel hakkama nende jõududega, kes meil saarel kohal on. Laupäeval saime aga brigaadidelt info, et olukord on kardetust kordades hullem. Tavaliselt võrdub üks rike ühe puuga liinil. Seekord oli lund ja jäidet liinidel nii palju, et need polnud katkenud vaid ühest kohast, vaid piltlikult öeldes kümnetest. Seepeale saatsime mehed teistest maakondadest kohe Saaremaale appi, praegu töötab seal 16 või 17 meie brigaadi, vaid 22 on jäänud mandrile.

Seda, millal kõik saarlased elektri tagasi saavad, on raske öelda, sest torm pole vaibunud ja uusi rikkeid tuleb juurde. Tahaks loota, et kahe päevaga saame enamuse riketest likvideeritud, aga kindlasti jääb ka neid kohti, kus läheb veel kolm-neli päeva, mõnel pool kauemgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles