Alar Karis: ka keskvõim peaks muretsema varustuse eest saartel

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Mida otsustab president Alar Karis perehüvitiste seaduse osas, selgub neljapäeval.
Mida otsustab president Alar Karis perehüvitiste seaduse osas, selgub neljapäeval. Foto: Presidendi kantselei

President Alar Karis kordas ühismeedias, et kuna tormi tõttu on paljud inimesed hädas, tuhanded pered elektrita ja soojata, lumevangis, siis tuleb üle vaadata, et jätkuks vajalikku varustust suuremateks kriisideks.

«Rääkisin telefonitsi Saare vallavanema Mikk Tuisu ja päästeameti peadirektori Kuno Tammearuga. Saaremaa sai tänavusest talvest esimesena valusalt pihta, ülejäänud Eestis alles loetakse lume ja tuule tagajärgi. Nii eilne, tänane, ilmselt ka homne ja võibolla ülehomnegi päev näitavad, kui oluline on kriisideks valmisolek.»

«Näiteks Saaremaal napib generaatoreid, mida elektrita jäänud asulates inimestele appi anda. Aga see pole ju saladus, et Eestis on saared ja saartel elanikud. Ehk oleks omavalitsuste kõrval ka keskvõimu mure hoolitseda, et saartel jätkuks vajalikku varustust just suuremateks kriisideks?»

Karis tuletas meelde, et liinikoridoride laiendamine ja maa-aluste võrguühenduste tegemine on teemad, mida Eesti kliimatingimustes oleks mõistlik teha – sellest on tema sõnul korduvalt räägitud. «Miks ainult räägitud, ei saa ma 2022. aastalõpu elektrikatkestuste ajal aru,» lisas ta.

«Aga sellest saan ma hästi aru, kui tublit tööd teevad praegu Elektrilevi brigaadid metsade vahel, päästjad, teehooldajad, omavalitsuste ametnikud, meedikud ja politseinikud – tuhanded inimesed. Suur aitäh teile kõigile!»

Lisaks kordas riigipea üle soovitused, kuidas igaüks saab enda olemist turvaliseks teha: «Püsige kodus, võimalusel tehke kaugtööd, olge valmis elektrikatkestusteks, vaadake üle kodused varud, mille hulka kuulub sageli ka joogivesi, ärge minge autoga niisama talve uudistama, küll aga hoidke ühendust üksi elavate lähedaste või sõpradega, et kuidas neil läheb.

Veebilehelt olevalmis.ee ja mobiilirakendusest «Ole valmis!» leiab käitumisjuhised erinevateks kriisiolukordadeks, mobiilirakendust saab kasutada ka internetiühenduseta. Mobiilirakenduse MARU kaudu saab teatada elektrikatkestustest ja saada infot nende lahendamisest».

Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk sõnas täna, et Saaremaa valla kriisistaap ootab Elektrilevilt senisest aktiivsemat tegevust kriisi lahendamisel, kuna olukord on tõsine ja paljud saarlased olnud elektrita juba mitu päeva.

«Oleme Saaremaa valla poolt olnud Elektrilevile nii palju abiks, kui võimalik. Seda eeskätt kohalike kontaktide pakkumisel, nt oleme viinud Elektrilevi ja tema alltöövõtjad kokku erinevate osapooltega, nt Kaitseliidu, PPA ja vabatahtlike päästjatega, kes on aidanud vajalike masinatega ja vajadusel inimressursiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles