FOTOD Kiirabijuht: meie töös peab väga loov olema, et õigel ajal haigeni jõuda

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Foto: Eero Vabamägi

Külma lõikava tuulega lumetorm Birgit muutis teed kohati raskesti läbitavaks, kui liikus maa kagunurgast päeva jooksul üle Eesti. Harva esinevad ilmaolud kiirabide tööd siiski eriti ei seganud, sest igal talvel tuleb ette sarnaseid rajupäevi.

«Õnneks on meil täna olnud suures osas linnakutsed ja lisaks on neid olnud ka tavapärasest vähem,» ütles Lõuna-Eesti haigla kiirabi juht Katrin Mikson. Asutuse tööpiirkonnas, Võrumaal, sõidab pidevalt ringi kolm ekipaaži – kaks neist tulevad Võrust ja üks Antslast. Siiani on kiirabi igale poole jõudnud. Ent ka pärast tormi vaibumist on teedel mõnda aega tuisuvaalud, nii et valmis tuleb olla igaks olukorraks. «Talv on siiski talv ja meie töös peab mõnikord väga loov olema, et õigel ajal haige juurde jõuda,» nentis ta.

Tartu kiirabi juhi Veronika Reinhardi sõnul on kogu nende kollektiiv kuni lumetormi mõjude taandumiseni seatud kõrgendatud valmisolekusse. Töötajate riietus on pandud ilmaga sobima ka olukorras, kui tee pole autoga läbitav ja viimane lõik abivajajani tuleb sammuda jalgsi. «Meil on varem ette tulnud, et haige sõidutatakse kelguga kiirabiautoni või kasutatakse samaks otstarbeks ATV-saani,» mainis ta.

Kohe hommikul kruviti Tartu kiirabijaamas ka viimastele autodele külge konksud. Juhuks, kui on vaja masinaid köie abil lumest välja tõmmata või neid pukseerida. Iga auto varustusse kuulub talvel ka lumelabidas. Ent häda korral on külamehed oma traktoritega tihti enne platsis, kui töö labidaga jõuab alata või häirekeskuse kaudu päästjate abi küsitakse.

«Oleme alati väga tänulikud, kui tee majani on meedikute jaoks lahti,» rõhutas Reinhard, kelle sõnul oli neil eelmisel ööl just üks selline juhus, kus pereisa oli labidaga lume juba ära kühveldanud, enne kui kiirabi kohale jõudis. Tartus on praegu tavapäraselt väljas 26 brigaadi, aga paar autot on lisaks valmis pandud juhuks, kui mõni masin peaks rivist välja langema.

Tallinna kiirabi juhi Raul Adlase kinnitusel nende autod päeva jooksul kusagil kinni ei istunud ja väljakutsetele reageeriti ettenähtud aja jooksul: «Kui ka lumi igalt poolt aetud polnud, siis meie kogenud autojuhid ronisid ikka läbi.

Päeva esimesel poolel oli ekipaažide jaoks veidi keeruline haiglate juurde pääsemine, aga paistab, et nüüd saadakse seal teede lahti hoidmisega hakkama,» sõnas ta. Tallinna kiirabi teenindab samuti Viimsit ja Maardut, kus teed olid samuti läbitavad.

Kuressaare haigla ravijuhi Edward Laane sõnul on Saaremaal suure lume tõttu elektriga mitmes paigas kehvasti, ent kiirabi tööd see asjaolu eriti ei mõjuta. Autode paagid on täis ja kütuse varu on samuti haiglal olemas, mistõttu kiirabi tööd ei sega ka see, kui tanklas peaks elekter kaduma.

«Midagi ekstra halba päeva jooksul ei juhtunud. Paar korda jäid autod hange kinni, aga need aidati sealt kiiresti välja,» rääkis Laane, kuid möönis, et sellevõrra liikus kiirabi kohati aeglasemalt. Nii hulluks asi siiski ei läinud, et oleks tulnud helistada ja kaugelt ekstra abi kutsuda.

Õhtul pidi Laane kinnitusel torm küll ägenema ja muidugi võib tekkida probleeme, kui kutse peaks tulema piirkonnast, kus tee on täiesti lumme tuisanud. «Ent iga brigaad teab, mida sel juhul teha, sest taolisi lumetorme, nagu nüüd, on ette tulnud igal aastal,» sõnas ta.

EMO sissepääs jäi kiirabile kitsaks

Ida-Tallinna Keskhaiglas avanes täna kummaline vaatepilt, kui haiglasse sõitvatel kiirabiautodel tekkis kinnituisanud teede tõttu raskusi EMO sissepääsu sõitmisega. Kiirabiarstid ei lasknud ennast aga olukorrast häirida ning leidsud uuendusliku lahenduse: kiirabiautodega tagurdati sisse hoopis EMO väljapääsust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles