VIDEO Riigipea rõhutas noore haridustegelase preemiaid üle andes vajadust tõsta esile hariduses peituvat rõõmu

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Preemiate üleandmine.
Preemiate üleandmine. Foto: Olari Pilnik/Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis avaldas noore haridustegelase preemiaga tunnustust õpetajale ja haridustehnoloogile Kristo Siiale. Veel tunnustas ta reaalainete eripreemiaga füüsikõpetajat Eveli Raudlat.

Riigipea ütles oma sõnavõtus laureaatidele nende tööd esile tuues, et hariduses on vaja rohkem märgata murede kõrval rõõme. «Rõõmu meie koolidest, õpetajatest ja õpilastest, tänu kellele saavad päevast päeva teoks maagilised hetked klassiruumis, mil sünnib taipamise ime. Kuidas ühest taipamisest võrsub uusi, kuniks saabki kokku tarkuse kangas,» lausus Karis.

«Mured nagu õpetajate koormus ja õpetajaskonna vananemine vajavad otsustavat poliitilist tegutsemist. Aga selle kõrval saame kõik kaasa aidata sellega, kui tõstame esile hariduses peituvad rõõmud. Needsamad rõõmud, mis õpetajaid selle töö kütkes hoiavad. Peame olema ise veendunud, et õpetamise töö ei ole tammsaarelik kraavikaevamine, vaid et selle sisuline olemus on helge,» ütles ta.

«Eeskuju nakkab, rõõm nakkab. Rõõmus kool, rõõmus õpetaja, rõõmsad õpilased toovad hariduse juurde need, kelle najal saame muredest jagu. Teie, head laureaadid, olete eeskuju oma kolleegidele ja oma õpilastele.»

Preemiate üleandmise järgsel arutelul mõtiskleti digitehnoloogia võimaluste üle õppimist toetada. Kristo Siia sõnul ei saa YouTube’i videod kunagi õpetajat asendada, küll aga annavad need võimaluse klassitundi rikastada ja tegeleda iga õpilasega personaalsemalt. Laureaatide sõnul ei ole hariduse uuendamiseks tingimata vaja tehnoloogilisi lahendusi, vaid pigem läbimõeldud kasutajakogemusega õppematerjale, mis säästavad õpetaja vaeva ja pakuvad õpilastele põnevat tunnikogemust. Eveli Raudla sõnul on füüsikaõpetaja amet selles mõttes kõige parem, sest annab palju võimalusi teha asju oma kätega.

Kristo Siig on Emili Kooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja ning ajalooteemaliste õppevideote looja. Ta on tegutsenud pikalt eestikeelse õppevara ja haridustehnoloogia valdkonnas, ennekõike praktiliste uuenduste algatamise ja ellurakendamisega. Siia alustatud väga populaarseks kujunenud YouTube’i ajalooteemalistest õppevideote tegemist sai koos mõttekaaslastega alguse kanali Videoõps loomine. Selle eesmärk on lõbusate ja harivate videotega anda edasi teadmisi eri õppeainetes. Samuti pani ta alguse õpirakenduse Mastery loomisele.

Eveli Raudla töötab füüsikaõpetajana nii Tartu Variku Koolis ning möödunud aasta sügisest ka Tartu Tamme Gümnaasiumis. Ta on aastate jooksul välja töötanud mitmeid õppematerjale ja –viise ning jaganud neid laiemalt, samuti tegelenud füüsikaalase õppekirjanduse loomisega ning panustanud õppekavade arengusse ja õpetajate koolitamisse.

Mõlema preemia suurus on 5000 eurot ning need on mõeldud taotlemise ajal 35-aastasele või nooremale inimesele, kes on saavutanud Eesti hariduselus väljapaistvaid tulemusi, olgu siis õpetades, õppematerjale koostades või haridusuuendusi eest vedades.

Noore haridustegelase preemiat rahastab Bolt ning noore haridustegelase reaalainete eripreemiat toetab Microsofti arenduskeskus Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles