Kapo vahistas väidetava FSB töötaja, keda kahtlustatakse Venemaale sõjatehnika smugeldamises (3)

Ingrid Landeiro
, ajakirjanik
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema

Ameerika Ühendriikide justiitsministeerium teatas eile, et esitavad viiele Venemaa ja kahele USA kodanikule mitmed süüdistused, mis käsitlevad nii vandenõud, salakaubavedu kui ka majanduslike sanktsioonide rikkumist. Üks kahtlustatavatest, keda peetakse FSB töötajaks, peeti kaitsepolitseiameti (KAPO) poolt kinni Eestis.

Täna avaldatud dokumentidest selgub, et süüdistus esitatakse 44-aastasele Jevgeni Grininile, 57-aastasele Aleksei Ippolitovile, 52-aastasele Boriss Livšitsile, 41-aastasele Svetlana Skvortsovale, 48-aastasele Vadim Konoštšenokile, 35-aastasele Aleksei Braymanile ning 41-aastasele Vadim Jermolenkole. 

Süüdistuse kohaselt ostsid ja eksportisid need isikud ebaseaduslikult rangelt reguleeritud elektroonikat, mida saab kasutada ka näiteks tuuma- ja hüperhelirelvade ning muude sõjaliste rakenduste arendamiseks.

Süüdistatavad olid seotud Moskvas asuvate ettevõtetega Sernia Engineering ja Sertal, mis tegutsevad Venemaa luureteenistuste heaks, et hankida kõrgetasemelist elektroonikat ja testimisseadmeid Venemaa sõjaväe jaoks.

Ettevõtted haldasid laiaulatuslikku varifirmade ja pangakontode võrgustikku üle maailma, sealhulgas Ameerika Ühendriikides. Nende ettevõtete abil püüti varjata seotust Venemaa valitsusega. 

Peale sõja algust Ukrainas kehtestas USA Sernia Engineeringu, Sertali ja mitme teise skeemis osalenud ettevõtte vastu sanktsioonid. Sanktsioonid kehtestati eraldi ka mitme skeemis osalenud isiku vastu, sh Jevgeni Grinin.

Vahistamine Eesti piiril

FSB töötajana kahtlustatav Vadim Konoštšenok smugeldas väidetavalt Eestist Venemaale USA päritolu esemeid, nagu elektroonikat ja sõjalist taktikalist laskemoona.

Konoštšenok peeti kinni Eesti piiril möödunud oktoobri lõpus ning tema esemete hulgast leiti 35 tüüpi pooljuhte ja muid elektroonikaosi, lisaks veel tuhandeid USAs toodetud, snaiperrelvades kasutatavaid 6,5 mm padruneid.

Möödunud novembri lõpus peeti Konoštšenok uuesti piiril kinni ning seekord oli tal kaasas umbes 20 kasti, mis sisaldasid tuhandeid USA päritolu kuule. Konoštšenoki äridokumentides oli kirjas, et laskemoonasaadetised on «autoosad». Konoštšenoki kinnipidamisega seoses otsisid Eesti võimud läbi tema poja nimel oleva lao ja leidsid ka sealt laskemoona.

Eesti võimud pidasid Konoštšenoki kinni USA palvel 6. detsembril ja teda ootab väljaandmine USA-le. Kahtlusaluseid ähvardab süüdimõistmisel kuni 30-aastane vanglakaristus.

Kapo kirjutas ühismeedias, et koostöö Föderaalsele Juurdlusbüroole majanduslike sanktsioonide uurimisel kannab selget sõnumit. «Sanktsioone Kremlile Ukraina ründamise eest võetakse tõsiselt mõlemal pool Venemaad – idas ja läänes.»

Venemaa sõjapidamist tuleb takistada

Peaprokurör Merrick B. Garland kommenteeris juhtumit, öeldes, et justiitsministeerium ja nende rahvusvahelised partnerid ei salli kuritegelikke skeeme, mis toetaksid Venemaa sõjapidamist. Peaprokuröri asetäitja Lisa O. Monaco sõnas, et juhtum kinnitab taas, et justiitsministeerium on valmis vahele võtma kõiki neid, kes toetavad Venemaa sõjapidamist ning hoiavad kõrvale sanktsioonidest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles