Erikomisjon võtab fookusesse elektri universaalteenuse ettevõtjatele

BNS
Copy
Tõnis Mölder.
Tõnis Mölder. Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon peab kolmapäeval avaliku istungi, et arutada ettevõtjatele mõeldud universaalteenuse kasutamist ja sellega seotud probleeme.

Erikomisjoni esimehe Tõnis Möldri (KE) sõnul soovib komisjon saada ülevaate, kui palju ettevõtjaid on otsustanud universaalteenusele üle minna ning millised on olnud sellega seoses probleemid. Soovitakse ära kuulata ka ettevõtjate mured, näiteks suured leppetrahvid uue teenusega liitumisel või ebakindlus universaalteenuse stabiilse hinna pärast.

Riigikogu andis oktoobris vastu võetud seadusega ettevõtjatele võimaluse osta alates novembrist kuni 2023. aasta lõpuni elektrienergiat konkurentsiameti reguleeritud hinnaga ehk universaalteenusena.

Universaalteenust saavad kasutada mikroettevõtjad ehk äriühingud, kus töötab alla kümne inimese ja mille aastakäive või aastane bilansimaht ei ületa kaht miljonit eurot, aga ka väikeettevõtjad ehk äriühingud, kus töötab vähem kui 50 inimest ja mille aastakäive või aastane bilansimaht ei ületa 10 miljonit eurot.

Elektri universaalteenusena ostmise võimalus laieneb ka aastas kuni ühe gigavatt-tunni ulatuses energiat tarbivatele füüsilisest isikust ettevõtjatele, sihtasutustele ja mittetulundusühingutele.

Kui kodutarbijad viiakse universaalteenusele üle automaatselt, kui nad ise ei soovi pakkumisest loobuda, siis ettevõtjad peavad universaalteenusele ülemineku soovist elektrimüüjale teada andma või müüja pakkumisele nõusolekuga vastama. Leppetrahvita saavad universaalteenusele üle minna vaid kodutarbijad ning ettevõtjad peavad paketivahetusel lähtuma kehtiva elektrilepingu tingimustest.

Erikomisjoni istungile on kutsutud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan, ministri nõunik Märt Ots, konkurentsiameti peadirektor Evelin Pärn-Lee, Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter, Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas ja riigikontrolör Janar Holm.

Komisjoni avalik istung algab kell 9 ja seda saab jälgida veebiülekandes. Videosalvestisi istungitest saab vaadata riigikogu YouTube’i kanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles