Sotsiaalministeerium: koolides Covid-19 vastast vaktsineerimist ei ole plaanis

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
30.03.2022, Tallinn
Ettevõtja Rain Lõhmus sai esimese doosi COVID19 vaktsiini Nuvaxovid.
Foto Mihkel Maripuu, Postimees
30.03.2022, Tallinn Ettevõtja Rain Lõhmus sai esimese doosi COVID19 vaktsiini Nuvaxovid. Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalministeerium saatis eelmisel nädalal kooskõlastusringile kaks vaktsineerimisega seotud määrust: ühes täpsustatakse vaktsineerimise korraldust koolis ja teisega lisatakse Covid-19 vaktsiinid riiklikku immuniseerimiskavasse, et ka tuleval aastal saaksid riskirühma kuuluvad inimesed tasuta koroonavaktsiini.

Koolides ei ole plaanis Covid-19 vastast vaktsineerimist. «Praegu on lapsel võimalik saada vaktsiini perearsti juures, kes hindab tema kaalutlusvõimet ja kes saab vaktsineerida last tema soovil ka siis, kui vanemad on sellele vastu,» selgitas tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE).

Kuna kooliõdedel puudub praegu selleks selgelt sõnastatud õigus, siis on nii õiguskantsler kui ka arstide erialaliidud palunud koolides vaktsineerimise reeglid ühtlustada, lisas minister.

Koolis vaktsineerimine puudutab 13-aastastele tehtavat mumpsi, leetrite ja punetiste vastast vaktsiini, 15-17-aastastele tehtavat difteeria, teetanuse ja läkaköha vaktsiini ning 12-aastaste HPV-vastast vaktsiini.

Samuti võimaldatakse erandjuhtudel vaktsineerimist ka koolieelsete vaktsineerimistega hilinenud lastele.

Juba praegu on alaealistel, kes võimelised vastutustundlikult kaaluma vaktsineerimise poolt- ja vastuargumente, võimalik võlaõigusseaduse järgi end vaktsineerida perearsti juures. Ka siis, kui vanem pole nõusolekut andnud. Nüüd on plaan anda sama õigus ka kooliõdedele.

Määruse muudatus näeb ette, et kui õpilane soovib vaktsineerimist, aga vähemalt üks lapsevanem seda ei toeta, siis kooliõde võib hinnata õpilase kaalutlusvõimet ja vaktsineerida vastutustundeliselt poolt- ja vastuargumente kaaluvat õpilast tema enda soovil – samamoodi, nagu seda teeb praegu perearst.

Vaktsineerimisega seotud teine muudatus lisab Covid-19 vastased vaktsiinid riiklikku immuniseerimiskavasse, et võimaldada ka 2023. aastal tasuta Covid-19 vaktsineerimist haiguse riskirühma kuuluvatele inimestele. Muudatus ei ole seotud koolis vaktsineerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles